fbpx

Vacanta in Gibraltar

3806 3
3806 3

Ce ați spune dacă v-aș propune ca următorul plan de vacanță să aibă ca destinație Gibraltarul? V-ați gândit până acum la această opțiune sau locul spune doar atât: teritoriu aparținând Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar geografic o strâmtoare ce desparte Europa de Africa? Ei bine, astăzi vreau să vorbim despre destinația turistică Gibraltar și ceea ce m-a făcut pe mine să mă îndrăgostesc de acest loc și să îmi promit că voi reveni de câte ori am ocazia.

Am vizitat Gibraltarul în luna mai, atunci când vremea era ideala: nu prea cald, cu ușoare adieri de briză, iar vegetația mediteraneană completa un peisaj superb: mult verde, Strelitia înflorite, mare și multe vapoare.

Întotdeauna mi-am dorit să trec granița unei țări pe jos, să simt că am un picior într-o țară, altul într-alta. Asta s-a întâmplat în Gibraltar. Iar de cum am trecut, a trebuit să stau la semafor, ca să aterizeze avionul care venea din Italia și cobora pe mica pistă a aeroportului internațional, considerată una dintre cele mai periculoase 3 piste ale lumii.

Singurul teritoriu britanic de peste mări din Europa este situat în Peninsula Iberică, are o suprafață de doar 6,8 km pătrați și o densitate foarte mare, aici locuind aproximativ 30.000 de oameni, de diferite naționalități, britanicii fiind doar 27%. Fiind un teritoriu dependent de Coroana britanică, aici se folosește Lira Sterlină ca monedă, se vorbește engleza ca limbă oficială, British Royal Post Office are sediu și aici și evident și celebrele cutii poștale britanice sunt la tot pasul, iar cabinele telefonice roșii sunt elemente ce nu puteau lipsi. De cum treci din Spania în Gibraltar, “Hello, love! Welcome! How are you today?” sunt cuvintele pe care le auzi, iar apoi ești ademenit către tururile de oraș sau zonele de shopping și de vizitare.

Cel mai celebru loc al Gibraltarului este “The Rock of Gibraltar” sau Stânca Gibraltarului, muntele ce atinge 426 m înălțime, a cărui suprafață este, în mare parte, rezervație naturală. Are peste 500 de specii diferite de plante cu flori, specifică locului fiind Iberis gibraltarica, o plantă sălbatică cu flori mici în culorile roz, alb și mov, dar și arbori de diferite feluri. Particularitatea Stâncii Gibraltarului este dată, în schimb, de maimuțele sălbatice care trăiesc aici în habitat natural. Este singurul loc din Europa unde se găsesc maimuțele din specia Macaca sylvanus, ele trăind în proporție de 75% în Munții Atlas, din Nordul Africii. Stânca Gibraltarului a fost făcută celebră de unul dintre filmele James Bond, “The Living Daylights” are niște scene memorabile filmate aici.

Cititi mai multe pe oanacuzino.ro

In this article


Join the Conversation