Acest articol ar necesita o categorie specială “Amintiri din copilărie”, căci se tot fac 3 ani de când l-am vizitat și îl am în minte și, mai ales, de când îmi doresc să scriu despre locul care mi-a rămas în suflet: crama AVINCIS de la Drăgășani. Așa că o să mai adaug o sugestie la recomandările pe care le am împărțite ca #Romaniade5stele și vă povestesc acum, așa cum amintesc, de experiența din 2015.
În aprilie 2015 am avut un tur privat cu unul dintre cei mai importanți businessmeni ai lumii, cu afaceri în România și dorințe de investiție, iar programul de vizitare al țării a inclus zone viticole cu potențial turistic. Atunci am descoperit Conacul lui Maldăr, despre care vă voi povesti în alt articol, atunci am vizitat cramele Bauer și Prince Stirbey, iar o zi specială a fost rezervată Vilei Dobrușa din Drăgășani, acolo unde este și crama AVINCIS.
Research-ul făcut înainte de tur și înainte să ajung acolo îmi făcuse o idee despre ce voi găsi la Drăgășani, însă experiența propriu-zisă, cu vizita cramei și detalierea de către somelier a fiecărui pas spre producția vinului, îmbuteliere, tehnici, soiuri etc mi-au trezit dorința de a cunoaște mai mult și din 2015 am tot “furat” informații despre vinuri, de câte ori am avut ocazia. Apoi cina delicoasă de la restaurantul aflat la nivelul parterului și înnopatarea într-unul din apartamentele de pe “piramidă” m-au făcut să vorbesc îndelung despre ceea ce am găsit acolo: o afacere de familie, creată din pasiune pentru vin și dragoste de tradiții. Din 2015 și până în prezent am urmărit evoluția brandului AVINCIS și a locației Vila Dobrușa și mi-am dorit să revin acolo.
AVINCIS este continuarea unei povești de familie, cu pasiune pentru vinuri, care a început încă din anul 1927. Astăzi, domeniul Vila Dobrușa, care și-a redeschis porțile pentru iubitorii vinului în vara anului 2011, cuprinde conacul, crama AVINCIS proiectată de arhitectul Alexandru Beldiman, care se remarcă prin arhitectura sa modernă și inedită, 43 hectare de viță de vie, mai multe hectare de pădure și amenajarea peisagistică. Pe domeniul vilei te poți bucura de o experiență oenoturistică unică, un sejur într-unul dintre cele 13 spații moderne de cazare (capacitate 26 de persoane în regim double), clasificate în categoria 3 stele: 9 camere, 2 garsoniere și 1 apartament cu 2 dormitoare, activități precum degustare de 5 vinuri, vizita domeniului de familie, vizita cramei, vizitarea celor trei crame la pas (alături de Bauer și Prince Știrbey) sau tururi pe bicicletă. Sau pur și simplu, relaxare în liniștea pe care întreg domeniul o oferă, alături priveliștea văii Oltului și a orașului Drăgășani.
Mai mult, e deja o tradiție ca în fiecare an, în lunea Rusaliilor, să fie organizat picnicul AVINCIS, iar de această data, voi putea participa și eu. Evenimentul e organizat de câțiva ani buni, include degustare de vinuri, vizită în crama și domeniul viticol Vila Dobrușa, picnicul gurmand acompaniat de muzica live și o plimbare tematica. Pentru mai multe detalii și poate chiar înscrieri, folosiți: avincis.vinuri@avincis.ro, la fel și pentru rezervări de weekenduri printre vinuri.
Trebuie să treceți pe acolo neapărat! Merită!
Join the Conversation