Deja s-au facut 5 ani de cand m-am mutat la Bucuresti, din Ardeal, pentru studii si pentru a-mi incepe o cariera si, poate, o viata aici. Veneam cu ganduri mari, dorinte de a face multe, a cunoaste persoane si a ma dezvolta cat mai frumos.
Prima “oprire” a fost facultatea de Comunicare si Relatii Publice, din cadrul SNSPA, insa odata ce am inceput sa lucrez in turism, am simtit nevoia sa mai incep o facultate, sa imi fac o specializare pe un domeniu anume si sa cunosc cat mai bine cu ce se “mananca”. Tin minte, la un curs de Gestionarea crizelor de imagine, in anul III, la Comunicare, domnul profesor ne-a sfatuit, cu toata sinceritatea si hotararea, sa ne mai apucam de inca o facultate, odata ce ne-am ales domeniul in care vrem sa profesam. Si i-am urmat sfatul, m-am inscris la Turism. De ce Univeristatea Romano-Americana? In 2011, atunci cand m-am hotarat sa ma inscriu la o a doua facultate, din dorinta de a invata cat mai multe despre tot ceea ce insemna turism, servicii si cum sa faci cat mai bine fata la un sector care este intr-o continua dezvoltare, activitate si unde clientul multumit este prioritatea, am inceput sa vad ce ofera universitatile bucurestene.
Am gasit asa: Universitatea Bucuresti avea Georgrafie si Turism, ASE oferea un program de Economia Serviciilor, Turismului si Comertului, la fel ca si Universitatea Romano-Americana, in regim privat. M-am interesat de modurile de admitere, de programa scoalara si de parteneriatele pe care le are fiecare universitate in parte cu alte universitati din strainatate. Un motiv secund al inceperii unei a doua facultati era si intentia de a incerca sa aplic fie la o bursa, fie la un program Work and Travel. Iar castigatoare am desemnat URA, desi am avut o usoara reticenta, in prima instanta – sintagma “facultate de pitipoance” nu mi-a placut prea mult, insa am zis sa incerc intai si, daca nu voi fi multumita, pot renunta oricand.
Si va spun sincer, a fost una dintre decizile pe care ma bucur ca le-am luat. In acest an am absolvit Facultatea de Economia Turismului Intern si International, specializarea Economia Comertului, Turismului si Serviciilor, domeniul de studiu Administrarea afacerilor, iar saptamana trecuta m-am inscris la Masterul de Administrarea Afacerilor in Turism.
Ce am gasit la URA?
1. Sali curate, incalzite, cu mobilier nou si conditii mai mult decat decente.
Da, cei 4 ani de studiu la SNSPA (am facut 3 ani + 1 an suplimentar) au avut multe plimbari intre 4 sedii diferite, am dat examene cu manusile in mana si gecile de iarna pe mine, la Polizu, am stat pe scaune uzate pana la punctul de a se rupe sub greutatea studentilor, am fugit intre seminarii si am amortit pe bancile rigide. Din fericire, in acest an se deschide si noul sediu al SNSPA, prea tarziu pentru mine, insa.
2. Echipamente moderne, programa interesanta, specialisti din domeniu implicati in diverse proiecte
In cei 3 ani la URA am vazut cum in sistemul privat, “circularea programelor (Erasmus) in natura”, de la inscrierea unui student la un exchange sau fie ce program international si pana la finantare si plecare efectiva a fost scurta, cu persoane eficiente si foarte amabile. Biroul Erasmus a fost mereu deschis si gata sa ne ajute, biroul de programe internationale ne-a stat la dispozitie, ne-a sfatuit si oferit solutii la orice nelamurire. Prin URA am fost in W&T si 6 luni cu Erasmus, in Spania si nu am avut probleme ori neplaceri din cauza birocratiei sau a lipsei de bani sau a neimplicarii personalului, spre deosebire de prieteni sau cunostinte de la alte univeristati care nu am dus-o prea bine tot timpul.
Poate ma veti crede superficiala ori pretentioasa, insa fiecare sala dotata cu videoproiectoare, salile de curs care au microfoane, scaune comode, Wi-Fi gratuit pe coridoare, bufet pe fiecare nivel, restaurant si cafenea in incinta cladirii, banca si birou de copiere, librarie si sala de lectura cu computere ce stau la dispozitie oricarui student, sala de sport si lifturi functionale nu mi se par un lux. Mi se par normale pentru ca studentii sa isi poata desfasura activitatile. Mi-as dori sa fie asa peste tot. Iar la urma urmei, atunci cand platesti o taxa, este normal sa si primesti ceva in schimb, mai mult decat ceva la limita suportabului.
In plus, in fiecare an, de-a lungul celor doua semestre, se organizeaza diferite cursuri tinute de profesori americani, de la universitati partenere din Statele Unite si la care este recomandat sa participi pentru a vedea si care este perspectiva cuiva din alt sistem, pentru a invata ceva in plus si a interactiona cu alti studenti, romani sau straini. Eu am facut un curs de Project Management.
3. Profesorii sunt foarte bine pregatiti, cu experienta in domeniul turismului si cu o deschidere spre studenti
Incepand cu modul de predare – foarte interactiv – si pana la implicarea in diverse conferinte, evenimente specializate, invitarea “greilor” domeniului pentru a vorbi studentilor si pana la a organiza targ de joburi pentru viitorii absolventi, profesorii din URA sunt orientati spre a-l atrage pe student sa invete cat mai mult, cat mai bine, a-l incuraja sa incerce diferite domenii etc. Mi-au lasat o impresie foarte buna, mai ales prin felul in care interactioneaza cu studenti, m-au inteles cand am avut serviciu si mi-au permis sa recuperez seminarii sau cursuri si m-au sustinut in a-mi imparti cat mai bine timpul intre scoala si job. Am apreciat mult asta!
La finele celor 3 ani de studii de licenta, ma bucur ca am ales aceasta facultate si acesta universitate, ma bucur ca am avut ocazia sa invat notiuni de contabilitate, econimie, servicii, fiscalitate si altele. Si cel mai mult, ma bucur ca nu m-am lasat condusa de prejudecati si am incercat pe pielea mea. Si am castigat. Nu ma intelegeti gresit, nu as vrea sa spun nimic negativ in ceea ce priveste SNSPA/FCRP, insa anumite aspecte nu mi-au fost pe deplin pe plac.
Perioada inscrierilor la facultate s-a incheiat, in cateva zile incepe noul an universitar, asa ca am vrut sa va spun care este parerea mea despre facultatea de turism si cat a contat in dezvoltarea mea in ultimii ani. Domeniul turismului este in crestere in Romania, iar tara si industria au nevoie de specialisti. Pentru cei ce simt o “chemare” inspre industria zambetelor, un prim pas poate fi o facultate de turism.
Multa bafta!
*articolul de fata nu este un advertorial
Join the Conversation