fbpx
ralu calatoreste ras al khaimah

Descoperă Ras AL Khaimah – part I

3649 0
3649 0

Un nume greu de pronunțat, da, însă odată ce ai reușit să îl memorezi, nu-l vei mai putea uita. Iar dacă ajungi să cunoști cu adevărat locul, te va cuceri iremediabil. Bine ați venit în RAK! Hai să vă povestesc de ce ar trebui să veniți încoace!

Ras Al Khaimah (se citește simplu ras al haima) este unul dintre cele 7 emirate arabe unite, emiratul din partea de nord și nord est, considerat cel mai frumos dintre cele șapte. Numele se traduce mot-a-mot vârful cortului, iar însemnătatea are de-a face cu poziția georgrafică și cu tradiția locală. Noi, expații, îi spunem simplu RAK.

Dacă mi-aș fi dorit să locuiesc altundeva decât aici?! Clar nu! Se face curând un an de când m-am mutat aici și vreo 2 și jumătate de când vin și tot vin. De la destinație de vacanță, mi-a devenit casă. Acum, aici, locuiesc și muncesc eu. În RAK, la 80 km de centrul Dubaiului, la 45 de minute de aeroportul internațional DXB.

Îmi place?! Sigur că da!

De ce îmi place?! Pentru că are de toate.

Ras Al Khaimah are tradiție, are lumea arabă așa cum îmi doream dintotdeuna s-o descoperăm: amestecul de vechi și noi, tradiții împletite cu modernitate, sate pescărești rămase în amurgul vremurilor simple, fără zgârtie-nori, dar și tehnologie de ultimă oră. În RAK sunt cele mai frumoase plaje din UAE, cel mai fin nisip, unele dintre cele mai mișto hoteluri și atracții turistice diverse. Aici avem mare, munte, deșert, dar și oaze de verde. Și mai avem și celebrul lac roz.

Anul trecut la sfârșit de ianuarie, Karpaten a lansat un charter către RAK direct de la București, cu prețuri foarte accesibile, pornind de la 600 euro/persoană pentru o săptămână, cu zbor, cazare și demipensiune. M-a bucurat real și am apreciat inițiativa. Bravo!

În ultimele luni, am avut ocazia și onoarea să lucrez cu autoritatea locală de turism (RAK Tourism Development Authority) pe anumite proiecte și să le înțeleg și mai mult abordarea în ceea ce privește dezvoltarea turismului în Emirat. Să nu uit să menționez, avem RAK emitatul și RAK city, orașul cu același nume.

Spuneam de plajele cele mai frumoase și diversitatea locului, așa că hai să vă enumăr din ceea ce nu trebuie să ratați aici! Eu sunt foarte încrezătoare că turismul aici se va dezvolta tot mai mult și mai mult, iar România este printre țările în care se investește în promovarea destinației. Un alt atu pe care îl aer RAK este faptul că a devenit, cu precădere în timpul pandemiei, destinația principală de staycation a celor care locuiesc în Emirate, deopotrivă localnici și expați. Aici s-a venit în vacanță atunci când nu s-a călătorit în afara țării și aici se vine în long weekends cu sărbători legale.

Hoteluri:

 • cel mai cel e Waldorf Astoria – cel mai luxos, construcție impresionantă, monument al stilului arăbesc și al luxului și serviciilor ireproșabile
 • urmat puternic de cele două Ritz Carlton: Ritz Carlton Al Hamra îmi pare inspirat de resorturile exotice din Maldive sau Seyschelles, iar Ritz Carlton Al Wadi se diferențiază prin localizare: în inima deșertului și faciliatățile pe care le oferă.
 • Rixos Bab Al Bahr – 3 piramide și un complex splendid, cu o plajă superbă; hotelul păstrează caracteristicile lanțului din care face parte. Ca fun fact, complexul rezidențial în care am locuit anterior are 3 din totalul de 6 piramide care poartă numele de Bab Al Bahr (=poarta mării).
 • Double Tree by Hilton Marjan Island – construcție masivă, impunătoare, stil oriental și absolut toate facilitățile pentru o vacanță plină de relaxare, aventură, mâncare și distacție.
 • Hamptons by Hilton – recent deschis, este cel mai mare Hamptons by Hilton din lume și se mândrește cu asta! A fost o nebunie la deschidere și am avut impresia că toată țară a fost aici! Este intens promovat de atunci!

Toate aceste hoteluri sunt în afara orașului Ras Al Khaimah, iar Rixos, Double Tree și Hamptons sunt pe Marjan Island, insula pe care locuiesc și eu, insulă artificială, cel mai nou pământ al emiratului, cu destinație de vacanță. Mai sunt și altele, încă 3 hoteluri Hilton și Cove Rotana, încă unul foarte spectaculos.

Atracții:

 • stat la plajă și piscină cât mai mult!!
 • camel road – cel mai fotografiat drum din RAK, numit și camel road este atracția principală, căci toată lumea oprește să facă poze cu vedetele locului: cămilele; în apropiere sunt câteva ferme și animalele sunt lăsate libere, spre deliciul trecătorilor. Dacă aveți de gând să mergeți, luați fructe să le hrăniți!
 • safari în deșert e plin pe listă, fără îndoială! Agențiile de turism prezente în hoteluri organizează safari cu jeepuri și clar trebuie încercat! Distracție maximă, adrenalină, urmate de o cină tradițională cu muzică, dans și picturi cu henna.
 • dacă după o astfel de experiență vreți și mai mult, click Dana Motorcycle rental și bucurați-vă de ATV-uri sau buggy-uri pe care să vă dați pe dunele interminabile! Nouă ne place tare locul acesta! Plus că prețul este unul ca pentru cei ai locului, nu ca pentru turisti.
 • echitație pe plajă, o altă super idee! Sau chiar în deșert.
 • water sports – kayak, paddle boarding (cele mai bune prețuri sunt la AL Hamra Golf club, dar și în Mina Al Arab), parasailing la DoubleTree (aici negociați mult prețul pozelor, altfel vi se cere 200-300 dhs pentru câteva poze trimise pe WhatsApp)
 • închiriat mașină și condus până pe Jebel Jais, cel mai înalt munte al Emiratelor. Am mai scris despre asta aici.
 • cea mai lungă tiroliană din lume, de pe un munte pe altul, pentru cei cu mult spirit de aventură; eu recunosc, încă nu am încercat.
 • o vizită la ferma de perle; aici, recunosc, îmi doresc să ajung și eu, însă aștept să treacă vara, căci încă e mult prea cald pentru o activitate de muuuulte ore la exterior.
 • waterpark – la apr. 20 min cu mașina este Dreamland, în emiratul Umm Al Quwain; și aici, distracția e la ea acasă!

Mă opresc aici, încă promit să mai revin cu și mai multe recomandări de restaurante și cafenele. Sper că v-au fost de folos informațiile și că veți pune pe listă și destinația Ras Al Khaimah!

In this article


Join the Conversation