Industria turismului și serviciilor are multe ramificații și domenii conexe care se axează pe tot ceea ce înseamnă, în esență, satisfacția clientului, care au a bază neuromarketingul și fiecare parte își are locul său foarte important în gama de elemente ce se constituie precum piesele unui puzzle. De la arhitecți școliți în cele mai bune instituții de profil din lume, la decoratori puși la punct cu tendințele momentului și predicțiile anilor viitori în materie de țesături, combinații, stiluri și îmbinări, la firme ce se specializează pe creearea și fabricarea saltelelor aproape perfecte, pentru a putea fi adaptate fiecărui client în parte, respectând folosirea materialelor non-alergice și a parfumurilor de cameră și/sau interioare menite să transmită la nivel subliminal exact mesajele pe care entitatea le dorește către clienți. Totul pentru a oferi, pe de o parte, o experiență de neuitat în vacanță, dar și pentru a crește productivitatea angajaților pe de altă parte.
Când vine vorba de mirosuri, sunt câteva categorii principale către care nu doar hotelurile se îndreaptă, ci și clinici, baruri, restaurante cu anumit specific sau dedicate anumitor gastronomii ale lumii, spa-uri și saloane de înfrumusețare, magazine high-end de modă sau chiar și corporații. Asigurarea confortului fizic este ceva absolut basic, protecția muncii, calitatea mobilierului, a scaunului de birou, însă detaliile de finețe merg mult mai profund de atât: merg către confortul psihic, spirtual, către asigurarea unui mediu ideal pentru a stimula și îmbunătăți creativitatea și productivitatea, prin elemente de ordin vizual, dar mai ales olfactiv.
Întrebarea care se adresează foarte des este dacă într-adevăr stimuli vizuali și mai ales olfactivi influențează aceste aspect care sunt destinate a crește, în cele din urmă, profiturile companiei ce investește în crearea spațiilor speciale pentru bunăstarea și confortul angajaților și, mai ales, dacă aduc îmbunătățiri consistente calității timpului petrecut la birou și a productivității. Iar răspunsul a venit după mulți ani de atenție îndreptată către experimente, studii și cercetări, iar acesta demonstrează un miros plăcut al mediului de muncă are puterea de a crește productivitatea cu până la 40%, iar în plus, s-a constatat că oamenii au tendința de a petrece cu până la 18% mai mult timp într-o cameră care miroase frumos.
Așadar. aromaterapia, practica ce are mai mult de 6000 de ani în spate, denumită ca arta și știința de a utiliza esențe aromatice extrase natural din plante pentru a echilibra, armoniza și îmbunătăți sănătatea trupului. minții și spiritului, este cea care vine în ajutorul celor ce își doresc o creștere a performanței la birou, pentru ei înșiși și/sau pentru angajații lor sau pentru relaxarea și creșterea nivelului de confort al clienților aflați în vizită sau care beneficiază de unul sau mai multe servicii în locație.
Una dintre materiile pe care le-am avut la Facultatea de Economia Turismului a fost de Design hotelier, materie care a pus mult accent pe tot ceea ce înseamnă organizarea locului de cazare până la cel mai mic detaliu, astfel încât clientul să se simtă ca acasă sau chiar mai bine decât acasă. Poate de acolo și pasiunea mea pentru hoteluri și setea de a vizita și analiza cât mai multe. Se spune că la nivel vizual, olfactiv și abia apoi tactil se instaleză senzația de confort, iar creierul percepe un loc ca fiind primitor, cald, în siguranță. Așa că hotelurile de lux investesc foarte mult în tot ceea ce ține de mulțumirea simțurilor, de încântarea vizuală, de ambianța olfactivă și materiale de foarte bună calitate, pentru ca din prima clipă în care clientul trece pragul unității de cazare, să fie deconectat de la toate grijile, centri nervoși să îi fie “mângâiați” și toată șederea să pornească de la o primă impresie foarte favorabilă.
Recent, am descoperit un loc special, cu totul deosebit, în care le-am regăsit pe toate elementele care pentru mine înseamnă confort fizic, mental și spiritual și odată ajunsă acolo, parcă și dorința de a construi mai mult în sensul echilibrului, relaxării, dar și al productivității la birou a crescut. Vreau să mă pot bucura de relaxare, armonie cu calm acasă, în puținele ore pe care le petrec acolo, iar la birou în doresc bună-dispoziție, creativitate, productivitate și energie cât mai bună.
Luiss e showroom-ul din Brașov care are sub același acoperiș și confort fizic, relaxare și mood de vacanță, dar și aromaterapie transpusă printr-un brand exclusivist, dedicat celor care vor să îți îmbunătățească diferitele momente ale zilei și diferitele aspect ale vieții. Mă refer la Culti Milano, brandul premium de parfumuri de interior a cărui unic distribuitor în România este Luiss, creat de Alessandro Agrati, designer de interior și arhitect, unul dintre cei mai renumiți producători de parfumuri din lume și recunoscut ca fiind inventatorul primului difuzor de camera cu bețe de ratan.Ceea ce deosebește brandul este inspitația și misiune pe care le are: echilibru, materii prime pure, durabilitatea mirosurilor, nivel înalt decalitate și design sofisticat, ideea de a crea o cultură a ambianței, care în această epocă lipsește cu desăvârșire. Parfumurile de cameră vorbesc despre spiritual locului, dar mai ales despre oamenii care însuflețesc acel loc, despre personalitățile lor, despre complexitatea lor și îi ajută, prin puterea stimulilor olfactivi, să evolueze, să se dezvolte și să obțină beneficii, fie ele la nivelul minții, spiritului sau fizicului.
Studiul pe care l-am menționat mai sus enunța câteva esențe principale care reduc stresul și cresc productivitatea la birou, iar printre ele regăsim lămâia, care oferă un boost de energie ce luptă împotriva oboselii și reduce tensiunea, îmbunătățiind totodată sistemul imunitar datorită conținutului ridicat de Vitamina C, lavanda care are proprietăți de relaxare și previne migrene, stress sau depresii, iasomia, cu proprietăți de calmare, relaxare, dar și de antiseptice sau menta, care acționează asemănător cu lămâia, îmbunătățiind claritatea mentală și crescând energia, caracteristici ideale pentru sesiuni de brainstorming reușite. Culti Milano are o gamă bine gândită de combinații de esențe, disponibile în parfumuri sau lumânări și care îmbină în mod sofisticat elementele principale cu arome parfumate, pentru fiecare tipologie de client și explorarea olfactivă pe care acesta o caută.
Pot doar să vă spun că la mine la birou miroase foarte frumos, că mă simt energizată și sunt într-o bună dispoziție debordantă de câte ori vin și cheful de muncă și de călătorii crește pe zi de trece. Mai multe detalii găsiți pe luiss.ro
Join the Conversation