fbpx

#SquadNice – tot ce trebuie sa stii inainte de o vacanta la Nisa

8041 0
8041 0

Intrebarea care mi se pune cel mai des despre Nisa si Coasta de Azur si pe care mi-am pus-o si eu inainte de prima vacanta aici este: cat de scump e? Eh.. azi va raspund la aceasta intrebare si la multe altele, cam tot ce consider eu important inainte de o calatorie pe Riviera Franceza.

articol parte a campaniei #SquadNice by Blue Air

Prima oara am ajuns la Nisa in 2017, intr-un incentive corporate pentru o companie, iar eu eram insotitor de grup. Pot spune ca a fost cea mai buna modalitate de a descoperi zona, avand ghizi locali, avand o lista intreaga de obiective de vizitat, program bine pus la punct. Am si lucrat, dar m-am si bucurat de riviera. Apoi am revenit in vacanta la cateva luni dupa, iar din nou in acest an, intr-o alta vacanta pe care o consider a fi cea mai frumoasa de pana acum. Asa ca dupa 3 vizite la Nisa si in celelalte locuri superbisime de pe Coasta de Azur, va pot spune cu mana pe inima ca m-as muta acolo. Insa pana la mutare, am cateva recomandari pentru voi, care cred ca vor acoperi bine tema unei calatorii acolo. Sa incepem!

  • cum ajungi acolo?

De fiecare data cand am fost la Nisa, am zburat din Romania (Bucuresti sau Cluj) cu Blue Air, zbor direct si super ok, 2 ore si putin si esti acolo. Sunt si alte zboruri, insa pe acesta l-am folosit eu si il voi recomanda doar pe cel deja testat.

  • transport public

Aceasta este tema mea preferata cand vine vorba de Coasta de Azur – transportul public. Asa cum spuneam in introducere, prima impresie a tuturor este faptul ca Nisa si Coasta de Azur sunt foarte scumpe. Well.. wrong! Este o destinatie care se adapteaza oricarui buget, iar asta am simtit-o pe pielea mea de fiecare data. In ceea ce priveste modalitatea de miscare dintr-o parte intr-alta, mai ales. Eu am folosit de fiecare data transportul public si am fost foarte multumita: de la aeroport am luat busul de oras, iesind din zona aeroportului, pe strada principala, este statie obisnuita si biletul e apr. 2 euro. Prin Nisa am mers cu autobuz si tramvai, tot apr. 2 euro; de la Nisa catre orasele si satele din apropiere, tot autobuzul de 2 euro 🙂

Trenul – si acesta folosit des – de la Nice Ville sau Riquier, este intre 3 si 10 euro, depinde de cat de lunga e distanta. 5 euro am platit pentru tren intre Nisa si Monte Carlo. Nu a fost exceptie, asa e biletul.

Uber circula si acesta e preturile sunt foarte ok.

Taxi – am avut o singura experienta, de la aeroport la Piata Garibaldi si a fost, intr-adevar, scump, 50 euro.

  • cazare

Aici, tind sa spun ca Nisa mi s-a parut scumpa, insa am gasit variante alternative. Prima oara am stat la hotel, a doua oara la o prietena, iar a treia oara, am ales airbnb. Va las link-uri imediat. Cum ne-am dorit sa stam in mai multe locuri, am optat pentru un studio in centrul Nisei si un studio cu super priveliste in Eze. Si foarte bine am facut! La Nisa totul a fost ok, la Eze a fost o super experinta: am fost asteptati cu sticla de vin, ne-au invitat la piscina lor, ne-am jucat cu cainii familiei (ei locuiau in cealalta parte a casei), am avut o priveliste de vis si ne-am bucurat de experienta de a locui efectiv acolo, am simtit cum e viata lor. Sigur gasiti si voi ceva sa fie exact pe sufletul vostru!

Airbnb Nisa:

https://www.airbnb.com/trips/v1/3ca9cd23-dd93-4530-ab41-f3cc4f9b4abb/ro/RESERVATION2_CHECKIN/HMAQDHPJYN/g

Airbnb Eze:

https://www.airbnb.com/trips/v1/3ca9cd23-dd93-4530-ab41-f3cc4f9b4abb/ro/RESERVATION2_CHECKIN/HMANMAJ5QS/g

  • mancare

Restaurante de tot felul, de la budget la fine dining, cafenele, magazine, terase.. de toate. Nu am simtit ca ar fi prea scump sau inaccesibil, la modul de a nu-i permite nicaieri. Exista alternativa tot timpul. Surpriza insa a venit in seara in care am mers in Cap d’Ail si am gasit un super restaurant. Am scris despre el aici.

  • ce sa nu ratezi?
  1. Nisa – ia-o in lung si in lat, la picior, da-i cateva zile si bucura-te de tot ce are de oferit: Promenade des Anglais, castelul si cascada, centrul vechi, portul, plaja cu pietricele, muzeele, parcurile, catedralele etc. Este un oras superb, plin de viata si cu francezi simpatici si amabili, care mai vorbesc si franceza 🙂
  2. Eze-sur-Mer – e prima recomandare dupa Nisa, caci eu sunt iremediabil indragostita de acest satuc! Mergeti cu trenul pana la Eze gare si de acolo, pe jos (daca vreti si va tin picioarele) pe Drumul lui Nietzche, urcand dealul abrupt pana la cetate. Explorati fiecare coltisor al satucului, este de-a dreptul impresionant. Si apoi, opriti-va la o cafea sau un pahar de vin la unul dintre restaurantele cu vedere spectaculoasa catre mare.
  3. Saint Paul du Vence – similar cu Eze, alta frumusete rupta din basme
  4. Cannes – cea mai misto plaja, oras total diferit de celelalte, cu multe atractii: fie mergeti avand festivalul in minte, fie locul care defineste luxul aici, fie o simpla plimbare prin oras, sigur gasiti ceva misto! Magazine de lux (pentru window shopping), plaje private (doar cu nisip), catedrala si orasul vazut de sus, portul, orasul vechi, toate foarte misto. Aici e mai scump, intr-adevar! Ca mentiune, mai sunr si alte plaje cu nisip, aproape de Cannes.
  5. Antibes – cea mai mare marina de lux din Europa, port Vauban, muzeul Picasso si piata provencala, galeriile de arta si multe altele – toate merita vazute! Antibes e unul dintre preferatele mele, cu siguranta! Acordati-i macar o zi intreaga!
  6. Grasse – parfumeriiiiii! Aici incepe istoria parfumului si tot aici sunt marile case Fragonard, Molinard si Galimard, va puteti face un parfum unic si personalizat, puteti opta pentru vizitarea plantatilor de flori, va puteti pierde mintiile in atata frumusete, vizuala si olfactiva. Trebuie mers si aici!
  7. Villefranche-sur-Mer – portul, marina, oraselul care coboara de pe deal spre mare, Villa Ephrussi si multe locuri de stat si contemplat! Merita o zi intreaga!
  8. Cap d’Ail – despre acesta deja stiti! Treceti-l pe lista!
  9. Monaco – despre acesta, in alt articol.
  10. Menton – o frumusete de oras, de vizitat mai ales in perioada carnavalului.

Iar dupa ce le-ati vizitat pe toate, va promit ca veti in asentimentu meu, veti vrea sa va mutati acolo!

 

In this article


Join the Conversation