fbpx

Am fost la cea mai mare parada de St.Patrick’s din lume!

5218 0
5218 0

Pe 17 martie am fost, alaturi de Guinness si inca vreo 2 milioane de oameni, pe 5th Avenue, in New York City, la cea mai mare parada de St.Patrick’s din lume. Intreg orasul s-a costumat in verde si eu la fel. De fapt, intreaga lume s-a costumat in verde de ziua Sfantului Patrick si a sarbatorit. Cifrele spun asa: 70 de milioane de oameni, din Dublin la Dubai, de la Londra la Lima, de la Pisa la Paris, Sydney, Stockholm, Moscova si Montserrat, 6 continente inverzite de veselie, cu bere alaturi. In Europa, lider ca marime a paradei a fost Munchen, iar New York a condus la nivel mondial, ca de obicei, iar eu m-am simtit tare norocoasa sa fiu din nou aici. 

Ce se intampla pe 17 martie in lume si la cea mai mare parade din lume? Raspunsul e simplu: este sarbatorit St. Patrick, ocrotitorul Irlandezilor, iar prin extensie, tot ce are sau a avut legatura cu acesta comunitate sau, pur si simplu, e inca un motiv de veselie generalizata, o sarbatoare care ne aduce pe toti mai aproape, ne da motive sa ne costumam, sa bem bere si sa petrecem. Si ca sa va dau si o cifra record: in 150 de tari din toata lumea, in aceasta zi, se consuma in total mai mult de 13 milioane de pahare de Guinness, iar toata desfasurarea acestei zile e mai mult decat o sarbatoare nationala, e un festival international.

Ziua Sfantului Patrick este, de fapt, ziua in care acesta a murit, iar sarbatoarea efectiva se refera la aducerea introducerea crestinismului in insula irlandeza. Celebrul motiv al trifoiului provine de la Sfanta Treime, iar verdele proeminent este culoarea primului steag irlandez. Sigur, sunt multe legende, multe aspecte romantate si modificate de trecerea timpului, iar printre cele mai simpatice true facts am gasit asa:

  • Stantul Patrick nu a fost irlandez – el s-a nascut in Tara Galilor
  • Numele lui nu era Patrick – ci numele real era Maewyn Succat
  • Verdele nu a fost culoarea pe care o purta St. Patrick-pe-care-nu-il-chema-Patrick – el purta haine albastre
  • Patrick’s Day e sarbatoare nationala nu doar in Irlanda – ci si in insula Montserrat din Caraibe, o insula cu foarte multi imigranti irlandezi in sec. al XVII-lea
  • Cel mai mare consum de Guinness nu este in Irlanda – ci in Africa, unde se afla 3 dintre cele 5 fabrici de bere
  • Prima parada de St. Patrick n-a avut loc in Irlanda – ci la Boston, in 1737, organizata de imigrantii irlandezi mandri de tara de origine, de cultura si patrimoniul lor.

Si daca tot am mentionat de parada, sa stiti ca dincolo de temperatura joasa pe care a trebuit s-o infrunt, chiar e o experienta de neuitat. Recunosc, am baut doar doua pahare de Guinness, putin in discordanta cu cei din jurul meu, insa am stat aproape 4 ore si m-am bucurat de spectacol. E minunat sa vezi mandria cu care se defileaza, de la mic la mare, imbracati fie in quilt, uniforma sau simple haine de sarbatoare impodobite cu panglici sau medalii. Fiecare participant ce defileaza are zambetul pe buze, desi e atent la pasi, din cand in cand salute privitorii de pe margine si le ureaza “Happy St. Patrick’s Day!” si duce mai departe mandria de a fi sau de-a fi apartinut, candva, cumva, comunitatii irlandeze. Defileaza orchestre scolare de diferite varste, asociatii culturale sau de afaceri, pompieri, politie, garda de onoare a Statelor Unite, veterani sau ONG-uri. Aproximativ 6 ore de mars, de muzica, veselie, mandrie si culoare, pe acorduri de cimpoi si mult verde.

Sláinte!

In this article


Join the Conversation