fbpx

A călători pentru mine însămi

909 0
909 0

Cu vreo câțiva ani în urmă, Bianca, buna mea prietenă, mi-a dat un sfat de aur: “fă pentru tine măcar jumătate din ceea ce faci pentru ceilalți.” Căci eu sunt și am fost întotdeauna, o persoană foarte generoasă. Îmi place să ofer și fac orice ca aceia pe care îi am aproape de sufletul meu, să fie fericiți. Mă gândesc cu multe luni înainte de Sărbători la cadouri speciale, personalizate pentru cei dragi, fac eforturi, caut surprize etc și pe mine mă las pe ultimul loc. Bucuria lor e bucuria mea, însă în timp, s-a întâmplat deseori să fiu dezamăgită. Ori am fost întrebată cu scepticism “De ce vrei să ne ajuți?” atunci când încercam sa dau niște sfaturi de creștere online a unui business, ori mi s-a spus “mi-ai furat visul!” atunci când am făcut tot ce mi-a stat în putință să îl duc la un meci de semi finală Champions league pe cel care credeam că îmi va fi alături toată viața; el visa să meargă, dar nu cu mine, aveam să aflu mai târziu.

Așa că, în ultimii aproape 2 ani, am fost atentă întocmai la sfatul primit și l-am lăsat să mă ghideze: am început să mă ascult pe mine, să “aflu” ce mi-aș dori și ce m-ar face fericită și să trec la acțiune. Am intrat într-un dialog mental cu mine însămi, să aflu ce m-ar face să tresar de bucurie. Au fost pași mici, foarte mici, dar m-am ambiționat să mă pun pe mine pe primul loc și să fiu atentă la ceea ce mă face pe mine fericită

Și, credeți-mă, îmi era foarte greu să îmi cumpăr ceva, părea tot timpul prea scump dacă era pentru mine. Când mi-am cumpărat ceva strict pentru mine, m-am simțit vinovată. Foarte vinovată. Pentru alții, ar fi fost ok, pentru mine parcă nu trebuia. Dar nu m-am lăsat și am zis că trebuie să am eu grijă de mine, de gândurile și dorințele mele.

Am început cu câteva haine, câteva accesorii, când mi-am permis mi-am luat mașină și apoi mi-am făcut un buget de călătorie și mi-am dat voie să planific ceea ce visam. Sau poate nici n-aș fi îndrăznit să visez cândva. De obicei, știind că cineva drag își dorește să meargă undeva anume, făceam ca acea dorință să fie și a mea și începeam să creez ceva care să ne placă nouă. Nu spun că e greșit, dimpotrivă, mă simțeam foarte bine, însă știam în sufletul meu că era pentru el/ea/ei/ele, nu pentru mine.

Mi-am dat voie să fac ceea ce vreau eu întâi și întâi și au ieșit niște experiențe de neuitat. Doar anul acesta, în 2023, am fost singură pe Coasta de Azur (după câteva zile, o prietenă mi s-a alăturat ad-hoc), am plecat la Dublin să văd o piesă de teatru în limba română, mi-am planificat o vacanță solo în Africa de est.

Vacanța in Africa a fost una terapeutică: am început cu niște zile de plajă în Zanzibar, apoi Tanzania și Kenya cu multe zile de safari, vizite la sate masai, caritate și donații unei școli masai care deservește mai multor comunități, experiențe inedite, spa și altele. Totul pentru mine. Exact așa cum mi-am dorit, cum mi-am imaginat (sau chiar mult mai mult) și cum am pus totul în practică. Pentru mine.

Iar în Noul An ce bate la ușă, exact asta vă doresc și vouă: să vă puneți pe primul plan, să faceți întâi ceva pentru voi și mai apoi, pentru alții! Sărbători fericite!

In this article


Join the Conversation