Trebuie să recunosc, Islanda a devansat Cuba irevocabil! Zilele petrecute acolo au fost fantastice și îmi doresc ca după ce veți fi citit articolul de mai jos, să fiți mai relaxați în legătură cu bugetul necesar unei călătorii în Islanda și să v-o treceți pe lista scurtă de viitoare destinații.
Aveam de ales între Islanda și Iran, aceste două destinații îmi intraseră în minte și “săpau” acolo, încet și sigur, creând dorința de a plănui o plecare, după ce termin sezonul turistic în România. Cum am ajuns la Islanda? O să fiu foarte sinceră, am avut un voucher cadou de la Blue Air, de folosit pe zborurile lor și mi-am întreptat atenția către Copenhaga, căci în Danemarca nu mai ajunsesem, iar despre Copenhaga am auzit doar lucruri frumoase, doar de bine. Însă parcă mai lipsea ceva, așa că am dau un search la zboruri din Copenhaga la Rejkyavik și tare m-am bucurat: dus-întors erau între 100 și 150 Euro.
Apoi m-am consulatat cu mama, căci ea e principala mea companioană de călătorii, iar apoi ni s-a alăturat una dintre cele mai vechi prietene ale mele, Mihaela, alături de care am mai călătorit de multe ori. De fapt, această formulă în 3 este testată în multe destinații și s-a dovedit câștigătoare. Ne doream o excursie la frig, așa cum am descris-o.
În total, am fost plecate 10 zile, iar 5 au fost alocat Islandei. Am zburat de la București la Copenhaga cu Blue Air, am stat acolo câteva zile, iar mai apoi, zborul Copenhaga – Rejkyavik a fost cu Czech Airlines. Nici bun, nici rău, ok. Cum am amânat puțin achiziționarea buletului de avion, prețul a crescut nițel la 177 euro/persoană dus-întors, la clasa Ecomony Light, adică am avut doar un troller mic de cabină de persoană.
Cazarea – noi am stat în total 5 nopți (calendaristic 6 zile), însă am luat cazare doar pentru 4 nopți. Schema e simplă: am ajuns pe 17 noiembrie, am plecat pe 22 noiembrie; zborul de sosire a aterizat seara la 22:35, iar decolarea zborului de plecare a fost la 4:00 dimineața, așa că am hotărât să petrecem orele dinainte în aeroport și să nu mai luăm încă o noapte de cazare. În ultima zi, am stat tooootă ziua la Blue Lagoon Spa, la exact 20 km de aeroport, ne-am relaxat și a trecut foarte ușor ziua și noaptea dinaintea zborului foarte matinal.
Cazare – în altă ordine de idei, deși am plecat cu ideea de a închiria o rulotă sau o mașină reamenajată + un cort, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu temperatura; dacă vrei cu cortul, vara, nu iarna. Buun.. am căutat toate hotelurile de pe booking pe care ni le permiteam, am analizat toate dotările, parcări, ce oferă etc. Am ales cel care ne-a plăcut cel mai mult (și care a fost și cel mai scump de pe lista scurtă pe care am făcut-o): Hotel Ódinsve a fost prima opțiune, însă până să fac rezervarea (vreo 2 zile mi-a luat), s-au dat camerele și am luat un apartament peste drum, în clădirea vis-a-vis, la Ódinsve Hotel Apartaments. Am ieșit chiar mai bine, am luat apartament cu două dormitoare, cu un living mare, cu bucătărie echipată și o baie mișto. Ne-a costat în total 580 euro, adică 194 euro/persoană pentru 4 nopți. Ahh, să nu uit să menționez, am vrut cazare în centrul capitalei, chiar walking distance către atracții. M-am uitat pe multe oferte ale agențiilor de turism și cazările sunt, preponderent, fie la periferie, fie în sate apropiate sau lângă aeroport. Am vrut un echilibru cât mai bun în ceea ce privește raportul preț – calitate – locație. Și, zic eu, am ales tare bine!
Transport – inițial am exclus ideea de a lua mașină și am zis că ne vom baza pe sistemul lor de autobuze/autocare turistice, însă când am analizat prețurile, ne-am răzgandit. De ce? Păi, shuttle bus de la aeroport în centrul capitalei eram apr. 20 euro/persoană. Apoi, excursiile erau între 120 și 150 euro/persoană pe zi, iar totalul era cam mare. Așa că am închiriat mașină (cu debit card!!!), iar costul total fost 214 euro, incluzând mașină + asigurare, adică 72 euro/persoană. Combustibilul a fost apr. 130 euro în total (44 euro/pers), iar parcările vreo 10 euro. Parcarea era gratuită de la 18:00 la 8:00, se plătea cam 1.5 euro/h în intervalul 8:00 – 18:00, iar la biserică (cea mai are biserică a orașului, simbol al Rejkyavikului) era gratuit. Într-o singură zi am lăsat-o la biserică, în rest am vizitat și n-a fost nevoie s-o lăsăm parcată decât seara, gratis.
Mesele – 2 dimineți la rând am mers la un local simpatic, parte dintr-o benzinărie/supermarket, unde serveau celebrul skyr, iaurtul local, cu tot felul de combinații de fructe înghețate, unt de arahide, semințe de chia, acai, granola și fructe proaspete deasupra – o minunăție!, iar micul dejun cu totul (cafea, sandwich proaspăt și skyr) ne-a dus la apr. 15 euro/persoană. La hotel, acestea ar fi costat 28 euro/persoană, așa că am zis pas din start, fiind o sumă mult prea mare. În celelalte două dimineți, eu am avut sarcina de a pregăti micul dejun pentru toate trei și a fost delicios. Cumpărăturile făcute am fost apr. 150 euro și au inclus ingrediente pentru două cine, două mic-dejun-uri și 2 sticle de vin. La mine e un obicei, să caut să închiriez apartament când călătoresc și să îmi pregătesc eu prima masă a zilei, din varii motive; le detaliez altă dată, dacă vreți.
Vizite – vă spuneam mai sus, întâi am și vrut să mergem cu autocarele turistice, însă bine am făcut că ne-am răzgandit; deși e extrasezon, tot sunt, pe ici pe colo, autocare cu (mulți) asiatici și, cel puțin pentru noi, n-ar fi fost confortabil. În plus, prețurile ar fi depășit bugetul în care ne-am fi dorit să ne încadrăm (apr. 200 euro/pers pentru două zile). Închiriind mașina, am putut să facem singure traseele, să avem confort, spațiu, să nu depindem de grup, să avem ritmul nostru de vizitare. Am ales traseul Golden Circle și Kerid Vulcano (turul inspirație aici), dar fără lagună în aceeași zi, apoi turul zonei de sud și puțin sud est (inspirație aici), căruia i-am adăugat și o vizită la epava avionului de pe plaja neagră, DC-3 Plane Wreckage. În cele două zile, costurile au fost mici – 5 euro vizita la craterul vulcanic și 20 euro shuttle de la drumul principal la epavă.
Am avut, mai apoi, două rezervări de vizite organizate:
- Northern Lights – am plecat cu gândul de a merge în a doua noapte, pe 18, având astfel back-up nopțile următoare, în caz că nu vedem Aurora Boreală. Și așa s-a și întâmplat: din cauza condiților nefavorabile, turul de pe 18 s-a anulat, iar noi am putut merge doar pe 20, de altfel și singura zi și noapte senine ale săptămânii. Și am fost tare norocoase s-o vedem, să ne bucurăm de un spectacol fantastic pe cer, ceva unic, extraordinar! Cei care vând aceste tururi îți dau posibilitatea de a rezerva din nou și din nou, până vezi Aurora. Important de menționat că doar pe perioada iernii sunt șanse să vezi luminile, de la mijlocul lui noiembrie și până la mijlocul lui martie. Cost: 50 euro/persoană.
- Balenele din Oceanul Atlantic de Nord – aici, am puține de zis și sunt dezamagită; plimbarea cu vaporul a fost tare mișto, a fost frig, dar cu soare destul de puternic, însă n-am văzut nici măcar un peștisor darămite vreuna dintre cele 4 specii de balene. N-a fost să fie. Poate data viitoare, că tot e valabil biletul până vezi ceva. Cost: 80 euro/persoană
Blue Lagoon – am citit mult despre acest spa, mult pro, mult contra, însă mi-am dorit să merg și sunt mulțumită că am mers să mă conving singură. Merită să îi dedici o zi întreagă, este foarte mișto, foarte cool organizat, un spa special, cu servicii high-end. Aici sunt 2 pachete, basic și premium, respectiv 75 euro vs 105 euro. Noi am ales cel premium pentru mai mult confort, încă o dată. Am avut inclusă intrarea, halat de baie, papuci de baie, prosoape (puteai să schimbi halatul și prosopul de câte ori voiai și asta mi s-a părut foarte tare! peste tot aveau prosoape curate și călduțe, să le iei de îndată ce ieșeai din apă sau îți era prea ud prosopul), două tipuri de măști de față, cu diferite proprietăți cosmetice, de câte ori voiai, o băutură gratuită, răcoritoare sau cu alcool și rezervare la restaurantul lor pentru prânz sau cină (am plătit 70 euro/pers la cină, sigura noastră cină mai fancy din Islanda). Da, a fost scump. Dar da, și-a meritat banii, nu îmi pare rău că am ales așa, a fost un răsfăț minunat după câteva zile de friiiig! Ceea ce am apreciat la felul în care este organizată întreaga desfășurare a lucrurilor este faptul că trebuie să îți faci rezervare online pentru o anumită oră pe care trebuie s-o respecți, iar limita de vizitatori pe zi este destul de mică, astfel încât să nu devină prea aglomerat.
Am ales să mergem iarna pentru a vedea Aurora Boreală, dar și pentru a nu fi înghesuite la atracțiile turisice. Islanda este una dintre cele mai populare și mai dorite destinații ale ultimilor ani, deja se confruntă cu turism excesiv, așa că am vrut să evităm situații neplăcute. Am citit mult înainte, m-am speriat chiar de posibilele costuri – citeam undeva că la supermarket, un iaurt e 10 euro, un kilogram de banane de 10 euro și că nu găsești nimic sub 10-15 euro bucata, respectiv kilogramul. Fals! E mai scump decât în România, însă nu mi s-a părut nici absurd, nici stupid, ci doar prețuri mai ridicate.
Faptul că am avut puține ore de lumină (exact 6), ne-a limitat destul de mult în ceea ce privește timpul petrecut la shopping de suveniruri, timp pierdut sau timp pentru prânz. Când am avut ocazia, am mâncat câte o supă (care era apr 7 euro, cu un free refill) sau ne-am luam batoane proteice, croissante sau ne-am făcut sandwich-uri. Am fost pe grabă căci vremea n-a prea fost blândă și n-am vrut să riscăm să conducem noaptea. La sosire, totul era alb, polei și zăpadă, apoi ploaia și vântul au fost groaznice (un autocat a fost dărâmat de vânt și aruncat de pe șosea în șanț), așa că am încercat să fim precaute. Dar, cu toate acestea, a fost o experiență nemaiîntâlnită!
O țară cum nu mi-a mai fost dat să văd – peisaje, nisip negru, munți, geysere, ghețari, solitudine, liniște, minimalism în absolut tot. O frumusețe unică!
Înainte de sfârșie, hai să fac un sumar al costurilor, să nu mai fiți speriați:
zbor – 177 euro
cazare – 194 euro
transport – 120 euro
mese – 170 euro
vizite – 155 euro
Blue Lagoon – 105
Total: 921 euro
Așadar, cu ce am mai cheltuit pe vreo cafea sau vreo ciocolată, poate un suvenir sau vreun cadou, costul ajunge la 1000 de euro/persoană pentru 5 zile în Islanda, cu toate cheltuielile puse la socoteală, având confortul maxim pe care ni l-am dorit. Nu-i așa că sună mult mai bine decât costurile pe care le aveați voi în minte? 🙂
Sper că v-a fost de folos articolul și promit să revin curând cu altul, despre atracțiile principale ale Islandei! Și promit să revin în Islanda și vara, cu rulota!
Join the Conversation