fbpx

Annie Leibovitz: Women sau ce femei ne mai inspiră azi

4934 0
4934 0

România se pregătește de prima femeie prim-ministru, o doamnă cam sinistră și deloc un model de empowerment pentru tânăra generație de fete ce îți caută cu disperare modele. Sau cel puțin, eu aleg să cred că își caută. Căci chiar și eu, apropiindu-mă tot mai mult de vârsta de 30 de ani, vârstă la care ar trebui să fiu deja o femeie completă, încă mai simt nevoia să mă uit admirativ către o femeie care să mă motiveze prin eleganța ei, prin rezultate, prin obiective, conduită, grație, prin performanțe și refuz să cred că e utopică dorința mea. 

Am acest articol în draft de aproape an și până în acest moment nu i-am găsit momentul oportun să îl termin și să îl public. Dar parcă azi – în această perioadă deloc îmbucurătoare pentru societatea românească și nu numai – o privire către personalități feminine cu adevărat marcante la nivel mondial ar putea să ne inspire să mergem mai departe cu încredere.

La fel simțeam și acum un an, când la sfârșit de ianuarie am avut ocazia să ajung la Zurich, la expoziția lui Annie Leibovitz Women:New Portraits, organizată atât acolos, cât și în alte orașe ale lumii, precedată de un album foto al operelor lui Leibovitz și care celebra femeia. Femeile. Cele care au inspirat-o pe fotografă, care au inspirat o lume întregă, care au lăsat ceva în urmă.

Album Women: New Portraits a fost o continuare a proiectului Women, făcut în 1999 de Annie Leibovitz și Susan Sontag, gândit atunci ca o galerie a puterii și a complexității celor imortalizate și nu una a frumuseții. Atunci, personajele au fost femei simple, anonime, dar cu un mesaj onest de transmis, de la diferite stări, experiențe care le-au marcat, la frici, dureri sau speranțe. Medici, piloți, actrițe, rabini, regizori, generali de armată și multe alte profesii au fost adunate de Leibovitz pentru a da o altă imagine femeii, dincolo de frumusețea fizică exploatată atât de mult în media sfârșitului de secol trecut. Operele de artă fotografică au fost completate atunci de eseuri scrise de Susan Sontag.

Etapa următoare, albumul lansat în 2016, cu sprijinul UBS, a accentuat același mesaj al puterii femeilor, însă adunând o serie de fotografii ale femeilor celebre pe care le-a fotografia Leibovitz de-a lungul carierei lor, unele fiind exclusivități, precum coperta Vanily Fair cu Caitlyn Jenner.

Trebuie să recunosc, expoziția la care am luat parte a fost un moment îndelung de tăcere și contemplare pentru mine, unul în care plimbându-mă dintr-o parte într-alta a halei industriale folosite ca locație, am simțit cum îmi reconfirmam modelele de viață, eleganță, profesionalism. Îmi venea să fac câte o plecăciune din când în când, compleșită de admitație pentru personalitatea fotografiată, dar și pentru talentul extraordinar al lui Annie Leibovitz de a capta exact esența și a da mai departe inspirație și putere deopotrivă.

Michelle Obama, Yoko Ono, Elizabeth Tailor, Venus și Serena Williams, Hillary Clinton, Jane Fonda, Margaret Thatcher, Meryl Streep și multe altele mi-au rămas în minte și m-am întors acasă mulțumită că încă am la cine mă uita cu admirație, în această perioadă, și le pot alătura în mintea mea femeilor puternice ce mi-au marcat copilăria și adolescența și care încă mai au rolul lor în a mă ajuta să devin eu însămi o femeie, așa cum îmi doresc.

Albumele le puteți găsi pe amazon și le puteți comanda de acolo, pentru voi și femeile din viața voastră pe care le apreciați.

In this article


Join the Conversation