In weekendul care a trecut, am fost invitata ca speaker la Forumul Ghizilor de Turism, eveniment pe care il anuntam pe blog cu cateva saptamani in urma, spunandu-va cat de bine imi pare ca voi vorbi despre una dintre reusitele de care sunt foarte mandra: faptul ca sunt singurul ghid de turism roman, fara cetatenie americana, cu licenta de ghid in New York City si acolo am avut placerea sa vorbesc despre ceea ce a insemnat sa lucrez atat in Romania, cat si in New York si ce am invatat din asta.
Despre cum am obtinut liceta de ghid de turism acolo, v-am povestit pe larg acum aproape 2 ani si jumatate, prin ce “incercari” am trecut, ce a insemnat acea provocare si cat de hotarata, ba chiar incapatanata am fost sa trec examenul. Puteti reciti aici.
De data aceasta, la Forum, am ales sa vorbesc despre cum mi-am implinit un vis – acela de a calatori, munci si locui in State, mai precis in New York, cum am ajuns acolo si care au fost pasii de acumulare a cunostintelor pentru a obtine licenta de ghid.
In continuare, am prezentat ce inseamna o zi de munca, ca ghid, in New York, cum este structurat programul, care sunt traseele pe care busurile supra-etajate circula, care este discursul si cum il formulez, incat sa fie pe intelesul tuturor, dar si sa ii atraga, sa fie o infomratie usoara, amuzanta, interesanta. Cand vorbim despre poate 20 de persoane, din 20 de tari diferite, a face un discurs “corect”, adaptabil, este un exercitiu de comunicare, cred eu. Gandindu-ma, acum 2 ani, cum sa adaptez ceea ce spun, incat sa sune bine pentru toti, eram recunoscatoare lectiilor de la Semiotica si domnului profesor Bortun si intelegeam concret care e treaba cu universuri de reprezentare si filtrul propriu de a cerne o informatie.
Apoi am prezentat pe scurt obiectivele turistice cele mai importante, am discutat despre bacsisul si felul atat de relaxat al americanilor de a cere si da bacsis, deopotriva, despre salariu si statutul pe care il are o persoana care practica munca de ghid in NYC.
Iar mai apoi am trecut la comparatii punctuale ale meseriei, in Romania si in NYC, prin prisma experientei mele. Desi am doar 4 ani de munca efectiva ca ghid, consider ca am invatat multe lucruri si fiecare intamplare m-a ajutat sa fiu si mai buna data viitoate, fiecare grup m-a facut sa imi imbunatatesc skill-urile de comunicare, de interactionare cu turistii.
A fost o placere sa fiu prezenta la eveniment, sa vorbesc in fata a aproape 100 de persoana, majoritatea ghizi de turism, oameni pe care ii admir pentru munca pe care o fac, desi nu ii cunosc personal. Meseria de ghid nu e usoara, dar satisfactiile sunt pe masura provocarilor.
Join the Conversation