fbpx

Forumul National al Ghizilor de Turism

1549 2
1549 2

In weekendul care a trecut, am fost invitata ca speaker la Forumul Ghizilor de Turism, eveniment pe care il anuntam pe blog cu cateva saptamani in urma, spunandu-va cat de bine imi pare ca voi vorbi despre una dintre reusitele de care sunt foarte mandra: faptul ca sunt singurul ghid de turism roman, fara cetatenie americana, cu licenta de ghid in New York City si acolo am avut placerea sa vorbesc despre ceea ce a insemnat sa lucrez atat in Romania, cat si in New York si ce am invatat din asta.

raluca muresan forumu ghizilor

Despre cum am obtinut liceta de ghid de turism acolo, v-am povestit pe larg acum aproape 2 ani si jumatate, prin ce “incercari” am trecut, ce a insemnat acea provocare si cat de hotarata, ba chiar incapatanata am fost sa trec examenul. Puteti reciti aici.

raluca muresan hid new york city

De data aceasta, la Forum, am ales sa vorbesc despre cum mi-am implinit un vis – acela de a calatori, munci si locui in State, mai precis in New York, cum am ajuns acolo si care au fost pasii de acumulare a cunostintelor pentru a obtine licenta de ghid.

In continuare, am prezentat ce inseamna o zi de munca, ca ghid, in New York, cum este structurat programul, care sunt traseele pe care busurile supra-etajate circula, care este discursul si cum il formulez, incat sa fie pe intelesul tuturor, dar si sa ii atraga, sa fie o infomratie usoara, amuzanta, interesanta. Cand vorbim despre poate 20 de persoane, din 20 de tari diferite, a face un discurs “corect”, adaptabil, este un exercitiu de comunicare, cred eu. Gandindu-ma, acum 2 ani, cum sa adaptez ceea ce spun, incat sa sune bine pentru toti, eram recunoscatoare lectiilor de la Semiotica si domnului profesor Bortun si intelegeam concret care e treaba cu universuri de reprezentare si filtrul propriu de a cerne o informatie.

raluca muresan ghid nyc 2

Apoi am prezentat pe scurt obiectivele turistice cele mai importante, am discutat despre bacsisul si felul atat de relaxat al americanilor de a cere si da bacsis, deopotriva, despre salariu si statutul pe care il are o persoana care practica munca de ghid in NYC.

raluca muresan ghid nyc 3

Iar mai apoi am trecut la comparatii punctuale ale meseriei, in Romania si in NYC, prin prisma experientei mele. Desi am doar 4 ani de munca efectiva ca ghid, consider ca am invatat multe lucruri si fiecare intamplare m-a ajutat sa fiu si mai buna data viitoate, fiecare grup m-a facut sa imi imbunatatesc skill-urile de comunicare, de interactionare cu turistii.

A fost o placere sa fiu prezenta la eveniment, sa vorbesc in fata a aproape 100 de persoana, majoritatea ghizi de turism, oameni pe care ii admir pentru munca pe care o fac, desi nu ii cunosc personal. Meseria de ghid nu e usoara, dar satisfactiile sunt pe masura provocarilor.

In this article


Join the Conversation