Începând din 1980, ziua de 27 septembrie a fiecărui an marchează Ziua Mondială a Turismului și, în fiecare an, mă opresc câteva secunde și zâmbesc și mulțumesc în sinea mea pentru tot ceea ce am învățat lucrând în acest domeniu, dar și fiecare experiență de care am avut parte. Sunt în al 10 an de muncă în turism!
Țin minte de când eram în generală, aveam idei de a studia turism, de a lucra în domeniu, însă drumul a avut niște devieri, binevenite zic eu. Liceu de filologie bilingv, apoi facultate de comunicare, muncă în radio și presă și, într-un glorios moment, mi-am găsit menirea, turismul. Întâi job în companie aeriană, apoi timidul început ca ghid, blogger de travel, organizator de călătorii și evenimente, ghid în New York, studii în turism, job de tour director… și iată-mă azi, ca în fiecare zi, mulțumită de parcursul pe care l-am avut într-un domeniu în care nicio zi nu e la fel ca alta, unul dintre cele mai dinamice și mai satisfăcătoare domenii de muncă. Turismul.
Cât m-a schimbat? Enorm de mult.
De la limba engleză pe care o vorbeam cu teamă în 2009-2010, la ușurința pe care o am acum, aproape precum un nativ. De multe ori glumesc și spun că vorbesc mai multă engleză decât română în viața de zi cu zi și chiar așa este. O engleză pe care n-o vorbesc perfect, n-o vorbesc nici britanic, dar o vorbesc cu drag, am învățat să mă exprim exact așa cum vreau eu să fie mesajul pe care vreau să îl transmit și mai ales, emoția pe care o dăruiesc mai departe.
Empatie – poate unul dintre lucrurile mele mai importante pe care le-am învățat în acest domeniu a fost să îmi pese. Să îmi pese mai mult, să mă pun în locul celuilalt, să văd realitatea și prin ochii celui cu care interacționez. Turismul are clipe de bucurie, relaxare, zâmbete și fericire, însă are și durere, tristețe, dezamăgire. Iar atunci când lucrezi sau când călătorești, n-ai cum să ignori ceea ce e lângă tine, inevitabil preiei starea celui de lângă tine.
Customer service – nu am niciun dubiu, turismul e domeniul care te învață customer service la cel mai înașt nivel; nimic nu se compară cu un turism nervos, nemulțumit, căruia i-a întârziat sau pierdut bagajul, căruia i s-a furat portofelul sau telefonul, care ar vrea o altă cameră sau se plânge că drumul cu autocarul e prea lung. Sau cei blocați pe vreun aeroport din cauza ninsorii sau a vreunei greve. Exemple sunt nenumărate, iar a învăța să gestionezi reclamațiile și nemulțumirile celor cu care interacționezi sau pentru care muncești e clar cel mai bune training în customer service.
Răbdare – a lucra cu oamenii este cel mai greu și, dacă activați într-un domeniu similar, atunci sigur veți fi de acord cu mine; atunci când sunt sute de oameni pe zi, fiecare cu întrebări, nelămuriri, pretenții, nemulțumiri sau pur și simplu curiozități, înveți să îți antrenezi răbdarea, s-o cultivi, s-o întinzi la cote maxime. A lucra cu oameni mai în vârstă e și mai greu, așa că e nevoie de și mai multă răbdare. Iar când vine vorba de colegi – șoferi care sunt și ei mofturoși și au impresia că le știu pe toate sau pur și simplu vor să aibă ei dreptate, recepționeri de la hoteluri cărora orice le-ai zice, nu vor să te ajute sau îți vorbesc nepoliticos (ahhh și mi se întâmplă atât de des!), casiere pline de nervi la muzee și multe altele… pentru toate, e nevoie de răbdare, iar eu am învățat s-o dozez cât mai bine.
Călătoriile în sine – am călătorit mult, vreau să continui să descopăr lumea și tare sunt mândră și recunoscătoare că o pot face, zi de zi, lună de lună.
Să trăiești, turismule! Happy day!
Join the Conversation