fbpx

Guest post: Săptămâna Haferland 2018

1950 0
1950 0

În urmă cu doi ani ajungeam și eu în zona de sud a Transilvaniei, acolo unde în fiecare an se organizează Săptămâna Haferland, festivalul comunităților săsești, iar anul acesta, colega mea Victoria a participat și ea la un scurt infotrip care să îi fie un mic teaser al ceea ce se va întâmpla acolo la început de august. Și pentru că s-a întors atât de entuziasmată de toate activitățile făcute acolo, de oameni și poveștile lor, de muzică, mâncare și peisaje, i-am propus să scrie un guest post despre experiența ei. Ediția din acest an are loc între 2 și 6 august.

Ai mai auzit vreodată de Țara Ovăzului? Ei bine, până luna trecută, nici eu nu știam ce și cum. Până când am aflat că este regiunea din Transilvania, cuprinsă între Rupea și Sighișoara, unde sașii obișnuiau să cultive ovăz. De ce scriu despre Țara Ovăzului (sau Haferland, cum i se mai spune)? Scriu pentru că am de împărtășit câteva gânduri despre cum au fost pentru mine cele două zile petrecute acum o lună în această țară a ovăzului.

Casa-Kraus-CS-9523

Totul a început după ce am primit o invitație din partea Oliviei Stapley (project manager al Fundației Michael Schmidt, care are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc). Am fost bucuroasă să aflu că voi fi parte din acest proiect cultural, denumit Săptămâna Haferland și repejor m-am apucat de făcut bagajele.

Am considerat că nu întâmplător mi-am ales costumația din prima zi de culoare roșie. Așa a fost să fie, ca să mă îndrăgostesc pe loc de Mini Countryman-ul roșu, unul dintre automobilele pe care ni le-au pus la dispoziție cei de la Automobile Bavaria Group pe parcursul acestor două zile. Nici nu a mai fost nevoie să mă urc la volan pentru că am aflat de la Carmen, colega mea constănțeancă, cât de ușor este de condus acest Mini superb. Ea a avut parte de emoții pe drumul cu serpentine, iar eu am rămas cu o poză de pus pe Instagram și cu fluturi în stomac.

Crit-CS-0821

De cum am ajuns în fața curții Casei Kraus, unde am fost cazați, am fost impresionată de peisajul  pe care îl regăsim la Criț. Am aflat că mai târziu ne aștepta o masă pe cinste în aer liber, așa că aveam tot timpul să mă bucur de tot frumosul din fața ochilor mei.

Era timpul să înceapă festivalul cu un concert de muzică fado, susținut de Cristiano de Sousa, Antonio Dias, Antonio Neto și Jorge Carreiro. Datorită acestui concert, am aflat că muzica fado, poate fi despre orice. Ce am reținut și nu voi uita, este că în fado întâlnești totul, de la descrierea orașului Lisabona, până la versuri despre buzele iubitei sau prima dragoste, ori momentul în care îți iei adio pentru totdeauna.

După ce s-a terminat concertul, am avut parte de un brunch în curtea bisericii, unde ne-am putut delecta cu gustări  delicioase de proveniență locală. Slănină cu boia, zacuscă, cremă de brânză și multe, multe, altele, dar zic să las mai bine fotografiile să vorbească. Desertul popular din zonă, renumitul lichiu, a fost lecția pe care am avut-o de pregătit pentru ziua următoare. Doamna Hermine Antoni a fost acolo să ne învețe și să ne ajute să pregătim acest preparat ce are la bază o foaie de aluat dospit și umpluturi de fructe sau brânză dulce sau sărată. Rezultatul final: un lichiu pregătit cu dragoste de un grup de pasionați de gătit.

Crit-CS-2781

Au fost două zile deosebite, alături de oameni cu adevărat pasionați de ceea ce fac, care mi-au transmis și mie o parte din energia lor pozitivă. Colegii mei în aceste două zile, au fost Carmen, Alexandra, Iuliana, Laura, Oana, Corina, Dana, Cristina, Cosmin, Carmina și Călin,  Anca și Bogdan. Îi mulțumesc lui Călin care a avut grijă să ne fotografieze exact așa cum suntem, frumoși și fericiți.

Casa-Kraus-CS-9515

Am aflat atât de multe povești și m-am simțit atât de bine pe parcursul acestor două zile petrecute  la Criț, încât nu aș putea să închei articolul fără să te invit și pe tine în Săptămâna Haferland între 2-6 august, în localitățile Archita, Roadeș, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri. Sunt sigură că vei avea parte de o experiență deosebită și de experiențe de neuitat, așa că îți las mai jos link-ul evenimentului pentru a citi toate detaliile în legătură cu Săptămâna Altfel: http://haferland.ro 

Guest post scris de Victoria Moraru

In this article


Join the Conversation