fbpx
aluca Muresan Tour director

Curând încep the dream job! Am revenit în turism!

2379 0
2379 0

Sunt făcută să lucrez în turism! Sigur că știam asta de mulți ani, poate chiar exact de când am început, acum mai mult de 10 ani. Însă atunci când am intrat prima oară pe un vapor de croazieră fluvială, am zis că așa arată the dream job. Să fiu acolo. Iar acum, la 11 ani după, sunt pe punctul de a începe the dream job.

Munca în turism pentru mine a început oarecum întâmplător, cu un job în 2010 la un call centre, pentru Ryanair, departamentul de rezervări. Pe atunci, eram studentă la SNSPA la Comunicare, lucram în Radio România și am vrut un al doilea job. Așa am ajuns să lucrez 6 ore pe zi, vorbind spaniolă și engleză și făcând rezervări, schimbări de zboruri, căutând soluții alternative, deși eu abia ieșisem din țară și habar nu aveam de locurile respective. Dar am învățat atât de mult tot ceea ce trebuia să știu, încât știm aproape orice informație despre zboruri și aeroporturile unde activa Ryanair.

Apoi a urmat experiența ca ghid, iar primul contact a fost cu un vas de croazieră. Am fost uimită, am fost fascinată din primele clipe și am zis că voi ajunge și eu acolo, cândva. Atunci când voi fi pregătită. Adică să lucrez pe vapor. Și nu știu cum sunt alții, însă la mine nu există scurtături.

Din clipa în care mi-am zis că dream job este să lucrez ca tour director pe vapor, am luat lucrurile foarte în serios și mi-am propus să nu neglijez nimic: am început a doua facultate (Economia Turismului). Apoi am făcut și Master de Business Adminstration în Tourism, am avut o bursă Erasmus în cea mai dezvoltată zonă dpdv al turismului din Spania și am făcut cursuri care să mă ajute să mă dezvolt profesional, dar și personal. Certificarea internațională IATA este printre mândriile mele. Și în paralel, am muncit enorm de mult în turism.

Ce vreau să zic este că realizez acum că ceea ce îți dorești cu tot sufletul se îndeplinește atunci când muncești mult și, mai ales, când e momentul potrivit. Iar 2022 este anul în care încep the dream job. La începutul anului, o bună prietenă m-a anunțat că se fac recrutări la firma unde ea lucrează, mi-a dat mailul oficial de aplicare (care oricum exista și pe site-ul companiei) și am aplicat pentru poziția de Tour Director. La exact 25 de minute am primit un email de confirmare a aplicării și am fost oficial invitată la interviu.

Primul interviu a decurs foarte bine, am vorbit despre experiența acumulată în domeniu, dar și despre provocările din timpul pandemiei, despre așteptările mele, dar și despre cerințele lor. Mi s-a prezentat ceea ce caută ei, cum decurge activitatea, fișa postului și toate detaliile legate de poziție, despre compensarea salarială și beneficiile jobului.

Am trecut mai departe, iar la al doilea interviu am discutat despre rută – iar atunci când mi s-a dat ocazia să aleg, am ales Rinul. Am fost cucerită de castelele de pe râu, orașele adiacente și cam tot ceea ce oferă această rută. Amsterdam – Basel, cu 4 sau 5 țări, în funcție de durata fiecărei croaziere. Olanda, Germania, Luxemburg, Franța și Germania sunt țările prin care voi naviga și pe care le voi vizita zi după zi, fie în porturile de la Rin sau având transfer cu busul către atracții.

Nu am aplicat doar la o companie, ci au fost 4. Chiar mi-am dorit să încep un capitol nou, în Europa, e clar, da? Prima, cea care a și făcut oferta imediat, a dat faliment. A doua companie e cea pe care am ales-o în cele din urmă. Apoi a mai fost o propunere de Tour Escort în Portugalia. Dar și o propunere de job de Cruise Manager pe care am ales s-o refuz, căci simt că am încă de învățat și vreau să fiu mai mult cu grupul de turiști și nu doar la bord. Și simt că am ales bine.

Cum va fi jobul? Greu, dar plin de satisfacții. Eu am mai muncit ceva asemănător – Local Tour Director – în România (București, Valea Prahovei, Transilvania), însă acum e next level. Programul e de minim 12 ore pe zi, 3 săptămâni la bord, cu una liberă. Este ceea ce îmi doresc acum. Nu voi avea uniformă, căci nu voi fi crew, ci trebuie să îmi pregătesc ținute business-casual, care să reflecte și personalitatea mea, dar și compania pe care o reprezint și să fiu mai elegantă decât turiștii.

Ce va trebui să fac? Păi jobul de Tour Director presupune gestionarea tuturor aspectelor ce țin de experiența de călătorie a turiștilor: primirea lor la hotel sau pe vapor, un customer service cu totul special, prezentarea itinerariului, comunicarea permanentă cu ei, însoțirea grupului în fiecare zi a programului de vizitare, prezentări făcute la bord, crisis management atunci când e cazul și multe multe altele. Eu sunt omul de legătură dintre partea operațională a vaporului și clientul propriu-zis și ține (și) de mine ca totul să meargă foarte bine și ca turistul să revină și pe altă croazieră.

Nu pot să spun decât că abia aștept și să sunt foarte încrezătoare că totul va decurge foarte bine! Eu sunt sigură că voi da 200% să îmi fac treaba bine și să meargă totul ca pe roate, exact așa cum trebuie.

In this article


Join the Conversation