fbpx

Amân călătoria în Kenya. Mi s-a făcut frică.

2760 0
2760 0

La începutul săptămânii am văzut știrea atacului terorist din Nairobi, Kenya, care a lăsat în urmă 21 de morți și 28 de răniți, după 19 ore de asediu, la un hotel de lux. Atacatorii au fost militanți somalezi dintr-o grupare islamistă extremistă numită Al-Shabab, iar atacul n-a fost primul de acest gen. Când am citit știrea pe BBC, efectiv m-a luat o panică, amestecată cu frică. Rezervarea mea de călătorie este pentru 19 Februarie, însă orele următoare aflării despre atac a trebuie să decid ce fac. Și am decis. 

În Kenya aveam plănuită o călătorie de aproape 3 săptămâni, din care prima săptămâna era dedicată unei nunți indiene de 5 zile, pentru care mi-am cumpărat și rochie tradițională și eram foarte nerăbdătoare să ajung acolo și s-o port, asistând la toate activitățile, obiceiurile și tot ceea ce înseamnă un astfel de eveniment. Da, am zis bine, o nuntă indiană în Kenya! Am fost invitată de un fost turist cu care am ținut legătura și am fost foarte încântată să iau parte la așa eveniment.

Și ca să profit de ocazie, mi-am propus ca următoarele două săptămâni să le dedic vizitării țării, să merg la Lake Nakuru, apoi în safari câteva zile la Masai Mara și mai apoi, la plajă la Oceanul Indian, pe coasta de est. Mai mult, i-am propus și mamei să vină cu mine, să ne bucurăm împreună de așa destinație.

Tocmai ce m-am întors din Cuba și urma să mă ocup de rezervări – totul e făcut pe cont propriu, dar cu ajutor de la o agenție de turism de acolo. Am vorbit cu viitorul mire, am pus la punct ultimele detalii, mi-ai făcut rezervare la hotel și apoi bam, am aflat de știre.

Sunt multe momente în care mă simt foarte norocoasă că m-am născut și locuiesc într-o țară fără conflicte, o țară sigură, în care nu mi-e teamă să plec de acasă și să nu mă mai întorc, iar dincolo de aceasta, citiind știrea și apoi căutând hotelul atacat, foarte aproape de hotelul rezervat de mine, rămăsesem fără cuvinte. Mi s-a făcut frică, dar totodata nu puteam concepe să fii într-o astfel de situație: asediu 19 ore, morți, răniți. Oricât am citit, oricâte filme am văzut, oricât aș fi de informată, tot nu pot înțelege așa ceva, nu există conceptul în mintea mea. Știu că viața e grea și nedreaptă, dar efectiv nu puteam concepe așa ceva, fapt ce mi-a alimentat și mai mult ideea de a renunța la călătorie. În plus, ideea că aș fi cu mama acolo și ceva ni s-ar întâmpla sau i s-ar întâmpla, m-a făcut să fiu tot mai aproape de decizia de a renunța.

În ziua următoare m-am consultat cu prietenii mei, cu mama, cu mirele, am citit tot ce am găsit pe site-urile de știri și am decis că voi amâna călătoria acolo, renunțând la participarea la nuntă. Mirele m-a asigurat că e totul ok în Nairobi, doar trebuie să fim mai precauți decât de obicei, dar mi-a recomandat să nu mai merg în zona de coastă, fiind zona cu risc ridicat în acest moment. Ideea de a petrecere 10 zile în safari nu este una realistă nici ea. Așa că decizia s-a creionat: nu mai merg acum.

Știu că orice se poate întâmpla oriunde, știu că îmi poate pica o cărămidă în cap și pot muri, știu că real vorbind niciun loc nu este cu adevărat sigur, însă să mă expun acum, după atac, mi-e teamă. Pur si simplu teamă.

In this article


Join the Conversation