V-am mai spus eu de câteva ori, la mine nicio zi nu seamănă cu alta și parcă zi de zi am parte de provocări, mai mici sau mai mari. Sâmbătă și duminică am avut un grup numeros de americani și britanici pe care i-am plimbat pe la Brașov și Valea Prahovei, după câteva zile prin București, iar la sfârșitul turului câțiva mi-au zis că ar mai vrea un tur, mai altfel. Un hidden gems, ceva între experiențele localnicilor și locuri mai ascunse, pe care încă nu le-au văzut. Așa că m-am pus pe făcut un plan…
Azi am avut turul cu ei, iar în curând îi întâlnesc din nou pentru degustare de vinuri și cină. Entuziasmul zilei de azi, încântarea lor, dar și experiența nouă și pentru mine m-a făcut să mă opresc la o cafenea și să scriu despre tur și ce și cum am făcut, ad-hoc, pentru a oferi ceva cât mai mișto.
Am început de la Radisson și prima oprire a fost Ateneul Român, unde am și intrat să vizităm sala de concerte, unde am și zăbovit nițel pentru a asculta din repetiții. Ateneul e clădirea mea preferată, pe dinafară și pe dinăuntru, așa că o includ ori de câte ori am ocazia. Iar mai apoi am trecut către Piața Romană, i-am dus prin spate către Grădina Icoanei, oprind pe Str. Eremia Grigorescu la celebrul grafitti spectaculos și continuând către Biserica Anglicană, unde le-am povestit despre biserică, Regina Maria și influențele englezești la început de secol trecut. Le-am arătat grafitti-ul cu ursul și am mers la pas către Grădina Verona, unde ne-am oprit pentru o limonadă.
O oprire delicioasă și absolut obligatorie a fost French Revolution, unde a fost greu să alegem ceea ce vrem să gustăm, așa că după multe dileme, am plecat cu o cutie mare și muuulte eclere, pe care le-am savurat în parcul din fața Ateneului, iar mai târziu în Cișmigiu. Au concluzionat ferm: sunt cele mai bune eclere ever!
Turul l-am continuat pe Calea Victoriei povestindu-le mai mult despre arta românească, despre Muzeul de Artă, despre cenzura din comunism și despre Brâncuși și celebrul proces împotriva Statelor Unite ale Americii. Am vorbit despre motive tradiționale și simbolistica lor, despre diferite influențe străine, dar și despre arhitectură și povești vechi românești, iar din Calea Victoriei am făcut dreapta pe Regina Elisabeta către Primărie, acolo unde am detaliat stilul românesc și neo-românesc.
Oprirea în Parcul Cișmigiu a venit cu o surpriză mai mult decât plăcută; în parc se filma pelicula Queen Mary of Romania, iar în pauză le-am făcut poze cu actorii. Ceva inedit și foarte binevenit!
După acest moment simpatic, am schimbat registrul și ne-am îndreptat spre Str. Lipscani unde am oprit la Memorialul Holocaustului, unde am făcut o scurtă vizită și am vorbit despre perioada războaielor și consecințele avute în România. De acolo am continuat pe Lipscani până la Cărturești Carusel, unde am luat o pauză lungă, iar mai apoi, după pasaje și povești d-ale Centrului Istoric, am mai făcut o oprire la Templul Coral, iar finish-ul a fost un prânz copios cu preparate românești tradiționale.
După masă, am luat metroul, căci își doreau să-l vadă, iar după două stații ne-am întors la hotel. Mi-au spus că au fost foarte încântați, au simțit locul mult mai profund, au înțeles și se simt fericiți că au putut avea turul. Și au confirmat că mâncarea e foarte bună!
Pentru mine a fost o zi cu emoții, dar și o ieșire din zona de comfort, un moment de creativitate făcută pe loc, iar rezultatul m-a umplut de bucurie. Așa că m-am gândit să împart cu voi experiența, poate poate vă e de folos într-o zi în care sunteți în mood de plimbare prin oraș sau poate nu locuiți în București și vreți să îi descoperiți farmecul aparte.
Join the Conversation