fbpx

Mă fac ghid de turism în Dubai?

3106 0
3106 0

O întrebare pe care am primit-o foarte des de când m-am mutat aici a fost când și dacă mă voi face ghid și în Dubai. A fost o supriză plăcută, mai ales de la agenți de turism care mă urmăresc online sau alături de care am mai colaborat în trecut.

Din 2011 am lucrat ca ghid în România, angajată întâi la cea mai mare agenție de turism de incoming, apoi pe firma mea de consultanță și asistență turistică, am colaborat cu multe agenții din România și din străinătate, am fost angajată ca Program Director de cea mai mare firmă de vase de croaziere fluviale și am fost ghidul zecilor de mii de străini în România, cu mare mândrie că pot vorbi despre țara mea.

În 2012 am devenit ghid licențiat în New York City, o realizare personală care m-a bucurat la momentul respectiv, mai ales că eram, probabil, singura româncă fără dublă cetățenie, care avea o astfel de licență, care îmi dădea dreptul de a profesa ca ghid pentru orice public, nu doar pentru români. Pe scurt, puteam și ghidul unui american din Texas, venit să viziteze NYC. Și am avut câteva grupuri alături de care am vizitat New York-ul și cărora le-am fost ghid, pe care i-am plimbat prin locurile speciale ale orașului imperiu, cum mai este numit.

De când m-am mutat aici, în Emirate, am cochetat cu ideea de a deveni ghid și a prezenta noua țară a cărei rezidentă sunt turiștilor, deși trăim cele mai bune vremuri pentru turism. De asemenea, am fost întrebată des dacă și, mai ales, când voi putea prelua grupuri, în special cele de români, care vin încoace în vacanță.

În primul rând, ghid de Dubai înseamnă doar ghid în Dubai. Emiratele Arabe Unite sunt împărțite în 7 emirate (unite, dar cu) reguli și legislații proprii. Astfel că aș avea nevoie de cel puțin 3 licențe de ghid: pentru Dubai, pentru Adu Dhabi și pentru Ras al Khaimah, unde am rezidența și care este considerat cel mai frumos dintre cele 7.

Pentru a fi ghid în Dubai, trebuie să participi la niște cursuri care se încheie cu un examen de acreditare. Costul este aproximativ 2000-2300 euro (aproape 10.000 dirhams) și au o perioadă de valabilitate limitată, ca orice altă licență sau viză sau chiar permis de conducere. Mai apoi, pentru a fi eligibil să te înscrii la cursul de ghid, trebuie să ai curs de prim ajutor făcut la centre acreditate de către Ministerul de Interne, curs pe care îl faci pe cont și cost propriu. Și, este posibil, să mai fie și alte cerințe care se pot adăuga sau modifica. Detalii aici.

Am avut o discuție telefonică cu o agentă de turism din Dubai, care mi-a explicat felul în care se plătesc ghizii: fie la comision pe vânzări făcute, fie sunt angajați pe o sumă modică. Oricum ar fi, din ce înțeleg eu, statutul pe care îl are un ghid în Europa (și chiar și în România) și veniturile pe care le putea realiza în era pre-covid nu sunt la fel ca cele de aici. Vorbim de o medie de 250 euro/zi pentru un ghid în Nisa, Franța sau 100 euro/zi pentru un ghid în România.

Apoi, am încercat să mă interesez care ar fi condițiile pentru a fi ghid în Ras al Khaimah, însă încă nu am găsit informații clare. Iar în Abu Dhabi n-am căutat, din motive de pandemie.

Așadar, concluzia este că, cel puțin pentru moment și perioada următoare, nu voi continua să profesez ca ghid și nici nu voi deveni ghid de Dubai sau Emirate. Însă rămân rezidentă aici, cu multe informații de împărtășit cu voi, multe recomandări, secrete și locuri de neratat când plănuiți o vacanță aici.

In this article


Join the Conversation