fbpx

Redescoperă România și câștigă o hartă răzuibilă de 1 Decembrie

1587 0
1587 0

Nu știu dacă s-ar fi putut potrivi moment mai bun decât zilele dinaintea Centenarului pentru a primi provocarea de a redescoperi #RomaniaFromScratch! Idee a fost simplă: am primit noul produs al celor de la Mindblower.ro – cadouri ieșite din minți, harta răzuibilă a României și am fost provocată să uit tot ce știam despre România, să plec într-o călătorie lungă prin țară, să vizitez, să descopăr, să aflu lucruri noi și după fiecare oprire, să răzuiesc locul de pe hartă. Cât de mișto, nu-i așa? Am zis da și am pornit la drum! 

Așa cum puteți vedea în video, am plecat din București către Ploiești și Sinaia, am oprit la Castelul Peleș pe care l-am vizitat pe îndelete. Iubesc să merg la Peleș, i-am învățat toate secretele de pe rost și tare sunt mândră să le spun și turiștilor de câte ori am ocazia. De exemplu, știați pe atunci când a fost dat în folosință, a fost considerat cel mai modern castel al Europei, căci avea electricitate, încălzite centrală, lift, tavan care se deschidea prin acționarea unui buton și sistem de aspirator încorporat în pereți care funcționa tot pe curent electric? Eu sunt fascinată de arhitectura castelului și de toate detaliile stilului neo-renascentist german, dar trebuie să recunosc că sala maură e cea mai impresionantă pentru mine.

De la Sinaia am mers către Brașov, Bran, Sibiu, Biertan și Sighișoara, în zona profund săsească, iar locul care mi-a plăcut cel mai mult a fost Biserica Fortificată din Biertan, ultima din seria construcțiilor săsești de apărare și credință, patrimoniu mondial UNESCO și care are multe lucruri interesante, mai ales camera divorțului, deopotrivă amuzantă și intrigantă. Nu vă zic despre ce e vorba, vă las să descoperiți singuri! 🙂

A urmat Alba-Iulia, Cluj-Napoca și drumul lung către Baia Mare, unde am oprit înainte de-a începe vizita Maramureșului. Știați că Biserica de lemn din Șurdești este cea mai înaltă de acest gen din lume și la fel, înscrisă oficial pe lista patrimoniului mondial UNESCO? Ora petrecută acolo, admirând picturile vechi făcute pe pânză lipită peste lemn, ascultând poveștile comunității de rit greco-catolic și greutățile prin care au trecut și cum tradițiile, istoria și credința i-au ținut uniți.

Maramureș a însemnat de această dată Bisericile Șurdești, Budești, Rozavlea și Mănăstirea Bârsana, de unde mi-am cumpărat și o năframă. 🙂 Am trecut și pe la Cimitirul Vesel și am petrecut ceva timp citiind poveștile descrise pe crucile intens colorate. Într-una din zile am văzut un cor de copii cântând muzică populară și fiind tare mândri de costumele lor populare și mi s-a umplut inima de bucurie. Mi-am promis că mă întorc în Maramureș cât mai curând, să stau mai mult, să vorbesc mai mult cu oamenii, să descopăr și mai mult din specificul unic al zonei.

Trecerea către Moldova și Bucovina s-a făcut prin Pasul Bârgăului și am fost tare norocoasă să admir peisajele de toamnă târziu, cu ceață pe alocuri. Am oprit pentru poze la Hotel Castel Dracula, atât cu castlul în sine, cât și cu locul de basm. Iar drumul a continuat către Mănăstiri. Tot pe lista UNESCO sunt și principalele mănăstiri pictate din Bucovina, printre care cele mai cunoscute și vizitate sunt Voroneț, celebră pentru albastrul unic prezent în pictura de aici, Sucevița, considerată a avea cel mai complet și complex ansamblu iconografic din întreaga țară, dar și Moldovița, care păstează pictura Genezei aproape intactă și care are niște detalii ce amestecă istoria, cultura și religia într-un mod aproape perfect.

Din partea de nord est am mers către sud est și ultima oprire a fost Delta Dunării, pentru a revedea încă o dată bogățiile zonei și pentru a mă plimba pe canale și a fi atentă la păsări, în pauze de răzuit. După un an plin de călătorii și proiecte, pot spune că zona Deltei e una cu un loc special în inima mea, așa că încă o vizită a fost cu bucurie.

Fiecare oprire a avut și momentul său de răzuire, am avut harta cu mine tot timpul, ca o adevărată exploratoare și fiecare nouă porțiune ce se arăta sub moneda pe care o foloseam îmi aducea emoție de copil și voiam să văd tot mai mult din țară. Un fel de joc de copil accesibil adultului! Cei de la Mindblower.ro au avut o idee genială de a crea o hartă răzuibilă a României, pe lângă cea a lumii pe care deja o am chiar înrămată în birou și unde abia aștept să răzuiesc după câte o plecare.

Acum a venit rândul României și este de-a dreptul lăudabilă inițiativa de a lansa provocarea de a redescoperi #RomaniaFromScratch, dincolo de prejudecăți sau stereotiouri, mai ales în pragul Zilei Naționale. E o idee bună să ai harta în casă sau în birou sau pentru a fi dată cadou prietenilor români sau oaspeților străini. Eu cel puțin așa intenționez să fac!

Și mai mult, e rândul meu să vă provoc și pe voi să redescoperiți #RomaniaFromScratch! Pe pagina de Facebook Ralu Călătorește vă așteaptă un concurs care vă va aduce de 1 Decembrie o hartă răzuibilă dacă îmi spuneți într-un comentariu care e zona voastră preferată din România.

Multă baftă și La Mulți Ani, România!

In this article


Join the Conversation