fbpx

Muzeul Frida Khalo – Casa Azul

1844 1
1844 1

De vreo 13 ani imi tot doream sa ajung sa vizitez Muzeul Frida Khalo, numit si Casa Azul (sau casa albastra), din Mexico City, casa in care s-a nascut, a trait alaturi de familie si alaturi de sotul ei Diego Rivera si casa in care a si murit. Am ajuns acolo, a fost cam inspaimantatoare la inceput coada pentru a intra, insa a trecut repede timpul. Tocmai de aceea v-as recomanda sa va luati bilete online, inainte de vizita, altfel asteptarea va fi parte a experientei. Dupa cum se vede si in video 🙂

Nu am fost chiar cumplita asteptarea la coada, comparat cu bucuria de a fi acolo. Despre Frida am auzit pentru prima oara prin 2002, odata cu lansarea filmului biografic atat de celebru si atat de premiat si apoi am citit si despre munca ei mai mult. Ziceam adineauri ca Frida mi se pare cel mai mare produs extrern de PR al Mexicului, caci mexicanii nu prea dau doi bani pe ea. N-as vrea chiar sa generalizez, insa prietenii mexicani si cei pe care i-am mai cunoscut cat am calatorit acolo mi-au zis ca pentru ei e mult mai importanta munca artistica a lui Diego Rivera, decat a Fridei si ca nu inteleg dorinta strainilor de a-i vizita casa. Eu m-am numaram printre cei care au pus in cap de lista Muzeul Casa Azul, casa in care s-a nascut, a locuit si a murit pictorita. Si este, evident, cel mai vizitat loc din Ciudad de Mexico.

Nu e tocmai usor de ajuns, fiind in unul din cartierele periferice zile ale Capitalei Mexicane, in Coyoacan, insa rasplata e pe masura: casa albastra isi asteapta oaspetii cu o gradina interioara superba, plina de plante si flori, cu multe picturi d-ale Fridei si obiecte care i-au apartinut ei si familiei ei. Casa a fost donata de Diego Rivera in 1958 pentru a fi muzeu si reflecta felul in care arata in anii 50.

Casa este construita la inceputul secolului 21, respectand stilul colonial al caselor din zona, forma rectangulara, cu o gradina interioara si camere care se succed precum un vagon. De cum incepe vizita, fotografiile si picturile arata intreaga familie Khalo, fie prin fotografii facute de tatal artistei, fie picturile ei insasi. Apoi subiectul principal e Frida – copilaria ei, increderea in sine si calitatile de model pentru fotografiile tatalui ei, crezul atat de puternic in ideologia comunista si viata dramatica pe care a trait-o. Picturi celebre precum Viva la Vida sau Avortul, autoportretele atat de celebre sau cele inspirate de liderii comunisti, toate sunt expuse si recreeaza lumea si viziunea pictoritei. Apoi, evident, dragostea pentru Diego, calatoriile in Statele Unite, despartirile si dezamagirile, si acestea pot fi intelese din operele expuse.

Casa e simpla, modesta, cu mobilier vechi si decoratiuni originale, cu multe mesaje si detalii care spun clar ca aici au trait doi artisti, cu multe elemente traditionale mexicane si multe plante.

Dormitoarele, bucataria, terasa, toate pastreaza aerul inceputului de secol si al trailului simplu de periferie. Am fost usor dezamagita sa imi dau seama ca acesta casa reala a Fridei nu e tocmai cea prezentata in film, as zice ca am fost usor naiva crezand ca s-a filmat chiar aici. Silly me! 🙂

A fost un bucket list marcat pentru mine si pot spune unul dintre locurile mele mai dorite pentru Mexico City. Si mi-a placut mult de tot! Voua cum vi se pare? Ati vrea sa ajungeti acolo?

In this article


Join the Conversation