fbpx

Inspirație pentru orice destinație – Austria

2849 0
2849 0

O țară de dimensiuni mici, dar atât de mare prin bogățiile ei, de la cultură, istorie, artă, natură, vinuri, gastronomie și, mai ales, muzica clasică: Austria este o destinație surprinzătoare, o foarte bună idee indiferent de preferințe, în orice perioadă a anului și care are multe de oferit, pentru toate gusturile. 

De la Alpi înalți, fascinanți, cu stațiuni de schi cu pârtii extinse și generoase, la trasee montane ce oferă împătimiților priveliști parcă rupte din basm; tot rupte din basme cu prinți și prințese, împărați și împărătese sunt și castelele și palatele lăsate moștenire de Habsburgi, care și-au dedicat existența construirii, la propriu și la figurat, a unor monumente impresionante și a culturii, în toate felurile ei: artă, muzică, arhitectură și altele, de care noi ne putem bucura îndeaproape în zilele noastre. Mâncarea austriacă, pe de altă parte, înseamnă mult mai mult decât celebrul șnițel cât farfuria, iar vinul din zona Wachau o completează perfect; când vine vorba de deserturi, Austria își păstrează din caracterul tradițional și impresionează printr-o simplitate și-o eleganță atât de firești.

Toate acestea și mai multe constituie motive pentru a avea parte de o experiență completă într-o călătorie în Austria, pe acorduri de muzică clasică. Alături de Hochland, vă aduc inspirație pentru o destinație unică, de care să vă bucurați pe deplin.

Când? 

Sezonul principal de călătorie în Austria este perioada cuprinsă între aprilie și octombrie și coincide cu sezonul turistic al întregii Europe, partea cea mai activă și, de asemenea, mai aglomerată. Punctul de vârf este Iulie și August, atunci când sunt cei mai mulți turiști, atât în capitală, cât și în restul zonelor țării. De asemenea, în perioada Crăciunului, poate fi la fel sau chiar mai aglomerat, în special în Viena, la târgurile de Crăciun. Surprinzător, chiar și perioada Paștelui atrage și aceasta un număr semnificativ de turiști.

Salzburg_4

Austria – rostirea numelui țării ne duce cu gândul spre câteva locuri și lucruri specifice: Viena, capitala atât de elegantă, cu ale sale cafenele, palate și muzee, cu parcuri și povești din vremuri imperiale, muzică clasică și Alpii. Și nu e deloc greșit să le avem în minte atunci când ne gândim la viitoarea vacanță și la felul în care ne dorim ca aceasta să ne fie.

Viena_1

Austria are o diversitate în strânsă legătură cu natura, așa ca perioadele de primăvară și vară sunt ideale pentru hiking și tot în această perioadă, marile orașe precum Viena, Salzburg sau Graz sunt mai relaxate în ceea ce privește numărul de turiști. În perioada de iarnă, cele mai multe activități și evenimente au loc la Viena, în special târgurile de Crăciun, iar sezonul de schi se deschide oficial la mijlocul lunii decembrie și poate ține până în martie, în funcție de vreme.

Cât?  

Austria nu este o destinație ieftină, însă se pot găsi opțiuni pentru fiecare tip de călător; serviciile sunt excelente și pentru cei care călătoresc cu buget redus, iar cheltuielile pot fi între 50 și 70 de euro pe zi, incluzând cazare, mâncare și vizită la muzeu.  Un cost mediu ar fi între 70 și 100 de euro, adăugând și o cină cu un pahar de vin, iar pentru cei cu buget mai generos, cheltuielile trec de 150 de euro pe zi. Perioadele festivalurilor de muzică clasică din Salzburg, perioada noiembrie – decembrie la Viena și organizarea târgurilor de Crăciun aduc cu sine și creșterea prețurilor, așa că se pot depăși costurile și cu 50-100%.

Unde? 

Aeroportul principal al Vienei (Vienna International Airport – VIE) este unul dintre punctele de sosire ale turiștilor și, apropo, acesta deservește uneori și Bratislava, cele două capitale având o distanță de aproximativ 100 km. De la aeroport către oraș, trenul costă între 10 și 15 euro, la fel și autobuzele. Salzburg, Graz și Innsbruck au și acestea aeroporturi pe care operează atât zboruri de linie, cât și chartere, iar orașele sunt conectate între ele, cât și de alte mari orașe ale Europei prin trenuri sau autobuze. Chiar și de la București sau din Transilvania se poate ajunge cu trenul la Viena.

Eu am fost în Austria de cele mai multe ori cu mașina, iar la Viena mai ales cu avionul. Odată ajunsă în capitală, am folosit metroul și tramvaiul, care costa 2,5 euro per călătorie sau Uber la nevoie. Una dintre experiențele cele mai inedite a fost, fără îndoială, o cursă Uber cu o Tesla, pe care am plătit 5€.

De ce? 

Viena_4

Ahh… sunt atât de multe motive pentru care recomand una sau mai multe călătorii în Austria. În primul rând, bogăția culturală a țării este inestimabilă, având în frunte muzica clasică și importanța care i se dă aici acesteia. De la case în care s-au născut și au trăit compozitori celebri, la simple cafenele tradiționale cu personal îmbrăcat în frac și parcă valsând printre mese, fiecare detaliu pare a se regăsi într-o simfonie continuă. Nu există loc în care să nu auzi muzică clasică mai ales în Viena, la fel cum nu există celebrare mai fastuoasă a muzicii clasice precum festivalul din Salzburg.

Muzica merge mână în mână cu istoria grandioasă a zonei centrale a fostului Imperiu Habsburgic, așa că întreg teritoriul țării are palate, castele, fortărețe sau biserici ori mănăstiri care reprezintă momente și personaje marcante ale trecutului austriac. Cultura și arta au fost și sunt, în egală măsură, importante pentru dezvoltarea țării, astfel că le sunt dedicate muzee, evenimente, galerii sau diferite locuri ieșite din comun, pentru a le face accesibile și interesante publicului larg.

Innsbruck_2

Natura își are un rol hotărâtor în alegerea destinației turistice Austria, mai ales că acest loc a fost atât de binecuvântat: munții înalți, fascinanți, lacurile parcă de cristal, zonele de râuri repezi ideale pentru sporturi extreme și pârtiile de schi aproape perfecte; toate sunt ideale împătimiților sporturilor.

Graz_1

Gastronomia își are locul de cinste, alături de vinuri locale și deserturi delicioase, făcând din Austria o destinație gastronomică atractivă, mai ales prin prisma caracterului preponderent tradițional, la care se adaugă și alinierea la trendurile internaționale: slow food, organic, street food sau altele.

Un plan de călătorie în Austria are câteva experiențe și locuri de neratat, astfel că:

Viena_2

– Viena e cap de listă, cu ale sale palate impresionante, plină de povești cu intrigi, iubire și suferință, dar și strategii politice și militare; palatul meu preferat e Schonbrunn, unde recomand petrecerea unei zile întregi, cu vizitarea interiorului și a grădinilor, dar și a grădinii zoologice; apoi îmi place mult Hofburg, acolo unde sunt apartamentele lui Sisi, celebra împărăteasa mofturoasă, soția lui Franz Joseph sau palatul Belvedere. De asemenea, zona muzeelor, MuseumsQuartier sau Albertina, dar și catedrala Sfântului Stefan trebuiesc vizitate.  Viena e celebră pentru cafenelele cu imense candelabre, muzică clasică și melange (cafea cu lapte) alături de apfelstrudel (ștrudel cu mere) sau prăjitură cu ciocolată, totul într-o atmosferă elegantă și pe acorduri de Mozart sau Mahler.  Viena din perioada Crăciunului este, de asemenea, fabuloasă, mai ales că toți expozanții sunt meșteri locali și oamenii pun mare preț pe tot ceea ce e făcut de mână, cu răbdare și migală.

– O altă zonă a Austriei, partea de jos sau Lower Austria și Burgenland este celebră mai ales pentru regiunea Wachau a văii Dunării, acolo unde crește viță-de-vie și de unde provine celebrul vin austriac, dar și care se mândrește cu restaurante de top ce folosesc produse naturale, locale și având o abordare cât mai sustenabilă. In acestă zonă, nu se poate rata mănăstirea Stift Melk, o capodoperă arhitecturală, dar nici palatul Grafenegg, unde se organizează des spectacole de muzică și operă. Iar pentru cei mai sportivi, aici se află traseul de bicicletă de-a lungul Dunării.

– Hallstadt – orășelul foarte pitoresc, pe marginea lacului cu același nume e un loc foarte romantic, la poalele munților și oferă experiențe montane de neuitat, dar și posibilitatea de a schia pe timp de iarnă sau a înota pe timp de vară, iar în apropiere se află minele de sare care se pot vizita și acestea, alături de o altă atracție: peșterile de gheață Dachstein.

-Salzburg, cu centrul vechi de stil baroc, cu celebrul festival de muzica clasică, palate și atmosferă de basm merită și el să fie pe lista vizitelor obligatorii atunci când vizitați Austria.

Salzburg_3

– Carinthia și în special zona Tirolului sunt cele care beneficiază de infrastructura de schi, iar Tirolul se remarcă prin pistele deosebite și resorturi precum St. Anton am Arlberg, Kitzbuhel, Mayrhogen și Ischgl și trebuie să recunosc, acestea sunt și pe lista mea, căci abia ce fac primele mele coborâri pe schiuri și vreau să experimentez tot mai mult.

O călătorie în Austria necesită timp, chiar câteva săptămâni bune, rucsacul în spate și încălțâminte de mers pe munte, iubire de natură, dar și o ținută elegantă pentru serile cu muzică clasică din marile orașe: Viena, Salzburg sau Graz; toate pentru o experiență completă. Hochland aduce inspirație pentru orice destinație și are o provocare delicioasă pentru cei ce vor achiziționa minimum un produs din gama de brânză topită Hochland; sunt 5 țări inspirate de produsele Hochland: Italia – inspirată de Mixtett Formaggi, Franța – inspirată de Mixtett Gourmet, Spania – inspirată de Mixtett Con Carni, Austria –inspirată de Mixtett Classico și Grecia, inspirată de brânza topită cu iaurt.

Innsbruck_5

În perioada 14 Ianuarie – 28 Februarie, toți clienții care au achiziționat minimum un produs din gama de brânză topită Hochland pot încărca poza bonului fiscal sau factura pe https://www.hochland.ro/inspiratiedelahochland/, unde vor afla pe loc dacă au câștigat unul dintre premiile campaniei: premii zilnice la alegere dintre căști wireless Sony, troler Samsonite, rucsac sau premiul săptămânal, o excursie în orice destinație, la alegere, cu o valoare individuală de 5000 de lei, alături de articole cu recomandări de călătorie precum acesta, scrise de bloggerii participanți în acestă campanie. Pentru mai multe detalii și produsele participante în campanie:  https://www.hochland.ro/inspiratiedelahochland/.

Pentru mine, Austria este una dintre țările cele mai de suflet, fiind una dintre primele vizitate și una care îmi adună la un loc câteva dintre pasiunile mele: istorie, artă, gastronomie, muzică și sper, cândva în viitor, schiul. Așa că nu pot decât să vă îndemn să-i acordați timp, să o cunoașteți în lung și-n lat și să îi descoperiți frumusețile.

In this article


Join the Conversation