fbpx

Cu mine la Mainz (video)

2891 1
2891 1

Craciun fericit tuturor! Cum ati petrecut primele zile ale Sarbatorilor? Ati primit multe cadouri de la Mosu`? Ati colindat? Eu sunt in vacanta, azi e prima zi in care si la mine ninge (sunt in partea de sud-vest a Germaniei) si ma bucur de fiecare moment precum un copilas. Si cum nici in vacanta nu ma pot opri din calatorit si filmat, azi va invit, in mod virtual, la Mainz.

Mainz imi este tare drag, caci a fost primiul oras din Germania pe care l-am vizitat, cu ani in urma, atunci cand am venit pentru prima oara aici. Este capitala regiunii federale Rheinland Pfalz, are o istorie de cateva milenii si multe locuri atragatoare pentru turisti. Unde mai pui ca e loc numa` bun de shopping 🙂

Dar nu despre shopping va povestesc azi, ci despre orasul pe care v-am invitat sa il cunoasteti prin video-ul meu.

raluca muresan mainz

Pe malul stang al Rinului, cu o populatie de aproximativ 200.000 de locuitori, Mainzul este un important oras port fluvial. Fondat in antichitate de romani, ca asezare militara cu numele Mongotiacum. In prezent, aici își are sediul Universitatea Johannes Gutenberg și Dieceza romano-catolică de Mainz, care a fost în Evul Mediu una din cele mai importante episcopii catolice din spațiul de limbă germană.

In legatura directa cu acesta, cel mai cunoscut monument este Domul, care domina intreg orasul si este Unul din cele mai importante domuri romanice din Germania. Stilul pe care il prezinta, avand si elemente gotice cu usoare influente baroce arata lunga perioada de timp in care monumental a fost centrul orasului. Forma actuala dateaza din secolele 12-13. Domul se poate vizita oricand, in afara programului slujbelor religioase, iar o vizita completa poate dura pana la 2 ore.

Renumele Mainzului este legat, in principal, de Johannes Gutenberg, cel care a revolutionat tehnica tiparului. In jurul anului 1450, la Mainz este facuta prima carte la presa cu litere mobile.

Muzeul Gutenberg a fost deschis în 1900 cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la nașterea lui Johannes Gutenberg. Aici se pot vedea invențiile și operele de artǎ ale lui, cea mai importanta si interesanta pentru turisti fiind biblia, considerata si una dintre cele mai frumoase carti lume.

Un alt obiectiv turistic de neratat este Biserica Sf. Stefan, unde intre anii 1978-1985 pictorul modern evreu Marc Chagall a creat 9 vitralii, în diferite nuanțe de albastru, în corul bisericii, eveniment unic în Germania, reprezentand reconcilierea germane-israeliana.

Muzeul Antic al constructiei de vase de navigatie este o alta atractie a Mainzului, avand bucati originale din 5 vase din vremea Romano-Germana, demonstrand o tehnica foarte avansata pentru vremea aceea, metodele de constructie fiind diferite de cele din zona mediteraneana.

Daca ajungeti la Mainz, oferiti-va timp si pentru o plimbare pe malul Rinului, zona de promenada fiind foarte frumos amenajata sau pentru o expozitie de arta, orasul fiind implicat in gazduirea acestui tip de evenimente. Nu as putea uita ca prima oara cand am participat la o expozitie intr-o galerie de arta a fost in Mainz, piesele principale fiind ale lui James Rizzi.

V-ati dat seama deja cat de drag mi-e acest oras si sper sa va placa si voua daca veti alege sa il vizitati!

Calatorie placuta!

In this article


Join the Conversation