Lisabona e una dintre capitalele Europei de la care nu aștepți prea mult înainte de a o vizita, dar care te cucerește din primele clipe și te poartă prin niște locuri, povești și experiențe ce te vor face s-o iubești și să îți dorești să revii cât mai curând. Lisabona se poate vedea și în 3 zile și într-o săptămână, iar printre recomandările cele mai frecvente se regăsesc experiențe de trăit și mai apoi locuri de vizitat. Am făcut, alături de Blue Air, o listă de 10 lucruri de bifat pentru o vacanță portugheză de neuitat:
Când ajungi la Lisabona, trebuie:
- să iei tramvaiul de lemn 28 și să vezi orașul prin geamurile peste care au trecut mulți ani. Acesta străbate cartierele turistice principale precum Graça, Alfama, Baixa și Estela și întreaga plimbare cu el e o experiență în sine: dealuri pe care le urcă, clădiri pe lângă care trece, străduțe înguste care arată maiestria vatmanului, culori și imagini pitorești ce se succed.
- să urci la unul dintre multele puncte de belvedere – mirador în portugheză – de unde poți admira întreg orașul. Cele mai celebre sunt: Santa Catarina și Santa Lucia, dar și celebrul lift cu vedere panoramica Santa Justa, ce ofera o vizibilitate de 360 de grade.
- să te bucuri de un apus spectaculos de pe malul râului Tagus, poate chiar de lângă Plaça do Comerço, iar mai apoi să te plimbi pe străduțele pietonale destinate iubitorilor de shopping
- să mergi măcar odată la Mercado da Ribeira – o piață veche ce datează din 1892, de când aici au început să fie vândute pește proaspăt, fructe, legume și flori, într-o clădire cu iz oriental. Din 2014, Time Out a reorganizat-o ca un loc al plăcerilor culinare, un paradis gourmet cu 35 de tarabe, cu produse care mai de care mai delicioase, toate făcute din ingrediente proaspete. Mesele sunt comune, nu se fac rezervări și e foarte probabil să îți faci și prieteni noi în timp ce savurezi o cină sau un pahar de vin
- să te plimbi pe jos prin zonele vechi, să urci la castel, să vezi catedralele gotice, iar mai apoi să te relaxezi într-unul din parcurile din zona nouă a orașului, construită de-a lungul bulevardelor largi, precum Avenida da Libertade. Contrastul dintre vechi și nou, culoarea caselor combinată cu fațade de faianță și griul industrial al progresului îți arată, încă o dată, ca ești într-unul dintre cele mai cool orașe europene.
- să te plimbi prin Bairro Alto și să vizitezi multele galerii de arta, magazinele boutique cu decorațiuni interioare sau cele de antichități, pe lângă care cafenelele cu fel de fel de concepte cât mai creative își ademenesc clienții.
- să mergi seara la un concert de fado: zona Alfama e celebră pentru micile localuri în care seara se cântă fado. Barurile – tasca în portugheză – servesc mâncare tradițională și vin sau bere, trag perdelele, sting lumina, lăsând doar un mic felinar de veghe și își primesc oaspeții ce își cântă dorul, dragostea și durerea până târziu în noapte. Tasca do Chico e preferata mea, dar sunt atât de multe de unde să alegi.
- să încerci specialități locale: croquetas de bacalhau – crochete de cod – pe care le poți cumpăra aproape de peste tot din oraș și care se mănâncă simple sau cu sos, caracatiță – polvo a lagareiro ce se servește în restaurante tradiționale și e precum mâncarea făcută în casă, francesinha – un fel de rudă a hamburgerului sau aroz de tamboril – o altă specialitate de cod cu orez pregătit cu multe condimente precum dafin, busuioc și sos de tomate.
- să iei trenul, Uberul sau tramvaiul și să mergi la Belem – la câteva zeci de kilometri de Lisabona e localitatea unde s-au “născut” celebrele Pasteis de Belem, chiar la Mănăstirea Ieronimilor (Monasterio dos Jeronimos). Prăjiturelele cu crema de ou și vanilie cu înveliș crocant de foi cu unt au fost create de călugarii ieronimi, care foloseau albusul la apretarea hainelor bisericești și n-aveau ce face cu gălbenușurile, așa că s-au gândit să le facă și să le vândă. În acea perioadă, început de secol 19, călugării din Belem obișnuiau să vândă mici prăjituri pentru a obține niște bani în plus. Pasteis de Belem e marcă înregistrată și se găsește doar aici, exact în locul unde cu aproape 200 de ani a fost creată rețeta, iar în alte locuri prăjiturelele au numele “pasteis de nata”.
- să iei trenul și să explorezi zonele din apropierea Lisabonei – una dintre localitățile cu totul speciale este Sintra, oraș de vacanță al celebrităților americane, dar și un loc al palatelor de basm: de la cetatea maură ce veghează asupra întregii zone, construită între secolele 8 și 9, la încântătorul Palacio Pena, viu colorat, ridicat în secolul al 19-lea în stil neo Romanesque, cu influențe din diferite zone ale lumii și o poveste de dragoste ce i-a stat drept temelie. Întreg parcul cu grădinile impresionante, cât și interiorul palatului merită să le fie dedicată cel puțin o jumătate de zi. De asemenea, nu se poate rata nici Quinta da Regaleira, un alt palat impresionant, monument UNESCO, ce vă va lăsa fără glas. Iar tot din Sintra se poate ajuge, fie pe jos sau cu transport privat până la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei Occidentale, pe care poetul portughez Luis Camoes îl descrie ca fiind locul unde se termină pământul și începe marea. Alte locuri de explorat și savurat sunt Cascais sau Estoril, speciale pentru plaje, peisaj și condiții ideale de surf.
Lisabona e de vizitat in orice perioadă a anului, cu orice buget și promite experiențe de neuitat, de fiecare dată. Zborurile de la Blue Air sunt de 2 ori pe săptămână, marțea și sâmbăta, cu orare rezonabile, iar transportul în comun acolo e foarte bine pus la punct, se ajunge ușor dintr-o parte într-alta a orașului și chiar și prin împrejurimi, localnicii sunt prietenoși și majoritatea vorbesc engleză, dar sunt și mulși străini care te pot ajuta cu o recomandare sau o informație.
Treceți-vă Lisabona pe lista viitoarelor vacanțe! Merită!
Join the Conversation