fbpx

Alhambra – perla intre smaralde

2877 0
2877 0

O vorbă a poporului andaluz zice așa „Si no viste Grana`, no viste na`!”, adica daca ai vizitat Spania si n-ai vazut Granada, n-ai vazut nimic. Si sunt de acord in totalitate.

N-am sa va vorbesc acum despre Granada si amalgamul de culturi ce alcatuiesc acest oras, ci despre „perla dintre smalarde”, asa cum au descris-o poetii mauri, cea mai de pret comoara pe care o gasim in acest oras: Alhambra.

alhambra-11

Iar acum incep superlativele: cel mai impresionant palat pe care eu l-am vazut vreodata, cea mai vizitata atractie turistica a Spaniei (n-as fi banuit asta inainte de vizitare si inainte ca un profesor spaniol de turism sa-mi spuna), cel mai faimos monument musulman din afara lumii islamice. Acel loc care te lasa cu gura cascata si repiratia taiata; cu siguranta, te afli intr-un vis.

Am vizitat Alhambra in mai, atunci cand soarele e inca bland. Am vizitat-o si ziua si seara si mi-as dori sa ma pot intoarce in fiecare saptamana acolo, sa ma plimb prin palatul Nasrid si sa ma simt precum o printesa.

alhambra

Printre lucrurile interesante de stiut despre Alhambra este ca aceasta mica fortareata a fost construita in anul 889 si apoi largita, la jumatatea secolului 11 de catre regele maur Mohammed ben Al-Ahmer, care a adus-o la dimensiunile actuale si apoi a devenit palat regal in 1333, sub sultanul Yusuf al Granadei.

Palatele din complexul Alhambra, caci este un intreg complez de palate de locuit, constructii militare si ziduri de aparare au fost construite si decorate de uitimii emiri ai Spaniei, ai dinastiei Nasrid, pana ce aceasta a fost cucerita de Regii Catolici, la finele secolului al 15 lea. Mai gasit si palatul lui Carol Cvintul, ultima constructie adaugata in secolul 16. Urmeaza apoi o lunga perioada de uitare, iar abia in sec 19 Alhambra este redescoperita de niste studenti europeni. Astazi, Alhambra este parte a UNESCO World Heritage Sites, inspirand filme, carti, povesti, cantece sau legende.

Daca ajungeti in Granada, obligatoriu sa mergeti la observatorul Sfantul Nicolae, din cartierul marocan Albaizin, de unde panorama Palatului Alhambra avand in fundal Muntii Sierra Leone este fabuloasa, la fel ca si drumul printre stradutele inguste din cartier. Odata ajusi acolo, veti fi intampinati de muzica tiganilor andaluzi si de dansatoarele de flamenco.

In this article


Join the Conversation