Christmas in DUBAI

Cum a fost Crăciunul într-o țară musulmană

959 1
959 1

Deși e cea de-a treia zi de Crăciun, tot am să încep prin a vă spune Crăciun fericit cu bucurii și împliniri și a le ura La mulți ani! celor care azi își sărbătoresc ziua numelui; pentru mine este al doilea Crăciun făcut la căldură, iar de această dată, într-o țară musulmană, unde nu este sărbătoare oficială. Cum a fost? Vă spun acuși. 

Ziceam că e a doua oară când Crăciunul mă găsește într-un loc dintr-o zonă caldă, prima fiind în 2015 în Mexic. Atunci am sărbătorit în Playa del Carmen, cu pizza și tequila și un sentiment puternic de confuzie. Era prima oară când nu era frig, nu era zăpadă sau nu se anunța ninsoare curând, nu înțelegeam cum pot sta la un loc bradul de crăciun și tricourile cu pantaloni scurți sau rochițele peste costul de baie. Atunci, a fost de-a dreptul un șoc cultural și nu am simțit cu adevărat că e Crăciun.

Acum, set-up e și mai diferit, nu doar că a fost cald, lângă plajă și mare, ci a fost încă un element important: am sărbătorit Crăciunul într-o țară musulmană. Aici, în Emiratele Arabe Unite, această sărbatoare nu există în mod oficial – nu e zi liberă națională, nu se sărbătorește de localnici, este doar o sărbătoare a expaților și a turiștilor. Și totuși, experiența unui Crăciun într-o țară islamică a fost una interesantă, plăcută, clar memorabilă.

E deja aproape o lună de când sunt aici și încă sunt în proces de acomodare, una lentă și de care mă bucur, de parcă ar fi o binemeritată vacanță. Am învățat cât de cât zona, magazinele, angajații de la minimarketul de la parterul clădirii unde locuim și am fost de câteva ori deja în Dubai, la plimbare și shopping. Comparativ cu anul trecut când am vizitat Dubaiul în decembrie, acum mi s-a părut mult mai decorat cu tema sărbătorii creștine.

Dacă în 2018 am văzut mult mai puține elemente de ornament de Crăciun, în acest an, am regăsit multe zone dedicate Crăciunului. Nu doar hoteluri cu brad și cadouri, ci și târg efectiv de Crăciun; în mai multe zone din Dubai, Abu Dhabi și Ras al Khaimah au fost organizate mini-târguri, iar de cum am aflat de cel mai mare, popular și vizitat, târgul de la Souk Madinat Jumeirah, am merg să îl vizitez.

christmas tree dubai souk madinat jumeirah

Târgul a avut un brad luminat și animat, decor de iarnă cu animale specifice – cerbi, reni și urși, zăpadă artificială, trenuleț de Crăciun pentru copii, globuri în mărime foarte mare și chiar un Moș care stătea la poze. Căsuțe de stil german din care puteai să cumperi fie cârnați, bere sau ceva dulce sau diferite cadouri, zona de lounge unde să te așezi să mănânci, zonă de bulgareală pentru copii și scenă pentru o trupă ce cânta colinde live. Nu doar bradul, căsuțele și trenulețul erau decorate, ci și palmierii. De fapt, în toate orașele sunt luminițe pe palmieri, un lucru cel puțin ciudat la prima vedere. Dar după câteva minute, te obișnuiești.

Un lucru care m-a surprins plăcut a fost faptul că deși, așa cum spuneam, Crăciunul nu se sărbătorește aici, s-au făcut eforturi pentru a le oferi totuși un cadru de sărbatoare creștinilor și a-i face să simtă că e un moment special al anului; emiratul Ras al Khaimah, unde locuiem noi, este ușor mai tradițional și totuși, au făcut chiar în centru, un mic târg împodobit cu luminițe. Ce gest frumos, nu-i așa? Au fost amenejate câteva căsuțe, mai multe corturi și se vindeau tot felul de lucruri – de la produse artizanale, la dulciuri locale pregătite pe loc, la parfumuri și chiar sushi și înghețată japoneză. Toate, pentru a marca momentul de Sărbătoare. Mi-a plăcut! Am fost pe acolo pe 25 seara, să ne plimbăm. Toate lumea ne-a zâmbit și ne-a invitat să cumpărăm.

christmas market rak

Mai apoi, deși nu e sărbătoare legală, deci nu e, teoretic, vreo zi liberă pentru cei care sărbătoresc, coincide cu vacanța de iarnă și foarte mulți expați și-au luat concedii pentru a fi acasă sau chiar a pleca către România sau alte destinații cu această ocazie. De asemenea, coincide și cu vacanța de iarnă a copiilor și pauza de la școală. În plus, fiind mulți acasă în aceste zile, se tot auzeau colinde de la balcoane sau prin magazine. În engleză, evident.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult, însă, a fost atitudinea oamenilor. Fie că e vorba de câțiva localnici, fie străini care sărbătoresc sau nu, salutul acestor zile a devenit: Merry Christmas!. M-am dus după pâine, la sfârșit, după ce am plătit, indianul mi-a urat Merry Christmas. În scara blocului, vecinii sau paznicul mi-au zis Hello! Merry Christmas! și m-au făcut să zâmbest cu tot sufletul.

Și nu în ultimul rând, deși mi-au lipsit frigul și zăpada, am încercat să recreăm acasă o atmosferă de Crăciun, ca și cum am fi fost în România: brad, colinde, carne de porc și mai ales, vin fiert. Și în plus, m-am întrecut pe mine cu dulcele pregătit. Yummy!

Așadar, a fost un Crăciun diferit, dar foarte fericit!

In acest articol