10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de o călătorie în Cuba

2409 0
2409 0

Cuba a fost o experiență pe care o pot numi, fără nicio îndoială, life-changing! Acest loc nu e doar o destinație de vacanță, este un loc care te pune față în față cu viața în cele mai provocatoare feluri, e o călătorie în timp și în suflet, toate sub un Soare perfect și cu acorduri de son și salsa. Azi vă spun 10 lucruri bine de știut înainte de o călătorie acolo! 

  1. Da, Cuba are două monede: CUC – pentru străini (cam 1=1 cu Euro) și CUP pentru localnici. Vizitatorii nu au acces la CUP și nu se poate plăti cu acea monedă, oricât ai încerca sau ți-ai pune mintea la contribuție pentru asta.
  2. Internetul e pe cartelă și, teoretic, se pot achiziționa doar 3 cartele (fiecare având doar 1 oră timp de conexiune) și se pot folosi doar în locurile publice cu semnal (parcuri, mai ales).
  3. Cuba nu înseamnă doar Havana și Varadero – atunci când faci planul de călătorie, nu cumva să nu incluzi Trinidad, Cienfuegos, Maria la Gorda sau, mai ales, Vinales (plantațiile de tutun).IMG_3491
  4. Romul dă tonul! O să vă placă – simplu cu gheață, în Cuba Libre (alături de faimoasa băutură locală Tu Cola), în Piña Colada sau alte cocktailuri. Vă garantez că romul e peste tot, mâncare așa ș-așa.
  5. Viza!! Ar fi trebuit să încep cu asta, însă m-a luat valul și am rememorat vacanța acolo. Trebuie ținut cont că e nevoie de viză, iar pentru aplicație, aveți nevoie de pașaport valabil cel puțin 6 luni,  de biletele de avion achiziționate sau copie după dovada lor, asigurare medicală, formular pe care îl primiți de la ambasadă direct (email sau personal) și taxa consulară, care se plătește de preferat la bancă; doar în situații de urgență se poate achita la consulat sau ambasadă. Mai multe informații găsiți aici și aici.
  6. Cazare – eu am stat doar la localnici, în case particulare declarate, la prețuri foarte accesibile și le recomand cu toata convingerea. Interacțiunea cu localnicii, locuirea efectivă cu ei, observarea vieții de zi cu zi sunt doar câteva lucruri care mă bucură atunci când călătoresc, așa că am optat pentru casele oamenilor. Couchsurffing este ilegal, iar hotelurile au, majoritatea, prețuri exagerate. Și o zic pe bune, pentru 3 persoane, am plătit aproximativ 20-25 euro/noapte cu mic dejun inclus, pe când hotelurile aveau 300, 400 euro pe noapte sau chiar mult mai mult, prețuri nejustificate de cele mai multe ori.IMG_4195
  7. Muzică – e greu să recomand un loc anume, când toata Cuba dansează și trăiește pe ritmuri de muzică son sau salsa din zi și până în noapte. Oamenii sunt fericiți, dansează, cântă, intră în vorbă și îți zâmbesc cu tot sufletul în orice colț al țării. Și cel mai bine e să te lași dansat de bucuria lor de a trăi.
  8. Maria la Gorda – capătul vestic al insulei trebuie NE-A-PĂ-RAT bifat! Acolo am făcut scufundări și de acolo m-am întorc cu cele mai speciale amintiri: fundul Mării Caraibilor.
  9. Plantațiile de tutun – zona Viñales este, din punctul meu de vedere, atracția principală a Cubei. Sigur, sunt subiectivă, însă acest loc mi s-a părut fascinant. Așa că, să nu aud că nu mergeți la Vinales. Turul făcut călare este cel mai bun mod de a simți locul și a înțelege cum trăiesc oamenii.IMG_4006
  10. Mașinile din anii ’50 – foarte celebre, colorate, parcă rupte din povești cu gangsteri ( de fapt, cam de acolo sunt toate, din fapte reale) și cu iz de party like no tomorrow, aceste mașini sunt folosite mai ales ca taxi pentru turiști. Cu cât sunt mai bine întreținute, cu atât mai ridicat prețul, însă nu e de speriat. Nu știu sigur care sunt condițiile de închiriere, dar măcar o plimbare trebuie făcută.

IMG_3860

Și în ceea ce privește sfaturi, organizarea și pentru asistență turistică, am apelat exclusiv la www.cubavacanta.ro

In acest articol


Intra in conversatie: