Escală de 11 ore la Istanbul

1631 1
1631 1

De când cu meciul de Champions League la care am fost invitată (video aici), mi-a încolțit în suflet dorința de a avea și mai mult; o experiență și mai mișto: un meci și mai mare. Așa că astrele mi s-au aliniat tare frumos, iar azi, pe 7 mai, voi fi la returul semifinalei Champions League din Liverpool. Însă până să ajung în Anglia, am avut o escală de 11 ore în Istanbul, pe care am petrecut-o cum am putut mai bine. Vedeți în video, plus detalii mai jos. 

Despre meci vă poveseste într-un post viitor, acum strict despre escală 🙂 zborul l-am avut foarte devreme, din Sharjah către Istanbul și mai departe, legătura către Londra Stansted. Atunci când l-am luat, aveam de ales între escală de aproximativ 3 ore vs. 11 ore, iar cum pauza avea să fie pe zi, am zis că e ocazie bună să revăd orașul. Am mai fost la Istanbul, vedeți aici și aici.

Odată ajunși în Sabiha Gokcen, aeroportul secundar aflat în partea continentală asiatică, am băut o cafea și am făcut planul pentru ce urma să facem. Internetul în aeroport este doar contra cost, aproximativ 5 euro pentru toată ziua, iar cartelă cu date nu (prea) merită luată, căci e 160 lire turcești (aproximativ 110 lei), însă prin oraș a fost ușor de găsit wifi.

De la aeroport la Taksim, piața principală, am luat un bus (Havabus) cu 18 lire turcești/pers/one way care a durat cam 1 oră și 20 min la dus și 1 oră și 10 la întors. Iar din Taksim, metrou (apr 2.5 TL/one way) către zona Blue Mosque/Galata Bridge.

Deși am avut impresia că avem foarte mult timp la dispoziție, acesta a zburat efectiv. De la faptul că m-am încurcat în a lua trenul cel bun, la căscat gura prin târg și zăbovit cam mult la Hagia Sophia, sau, mai ales, la prea mult timp petrecut cu deliciile locale (vedeți în video răsfățul culinar de care am avut parte), am ajuns să constat că nu prea mai aveam timp la dispoziție să fi vizitat Topkapi, palatul otoman pe care tot mi-l doresc să-l văd. Să nu mai zic de Dolmabahce..

Însă, dacă vă organzați mai bine decât mine, puteți să vă bucurași lejer de atracțiile turistice principale ale Istanbulului:

  • Sultanahmet Camii (Blue Mosque) – este deschisă toată ziua, fără taxă de intrare
  • Hagia Sophia – are un program de vizitare relaxat și o taxă de 60 TL
  • Topkapi este deschis în fiecare zi, cu excepția zilei de marți
  • se poate urca zilnic în Galatatower pentru super priveliște
  • plimbarea pe străduțele din apropierea Galata Bridge sunt superbe
  • localurile de la baza podului Galata sunt foarte ispititoare, mai ales că aproape toate au pește proaspăt prins chiar acolo
  • restaurantele sunt la tot pasul, iar magazinele de dulciuri sunt to die for.

Sigur că doar câteva ore nu sunt suficiente pentru a vedea întreg orașul, dar poate fi un moment inediat al călătoriei, Sau poate chiar un one day trip de la București.

In acest articol