1723 0

În acest weekend am venit la Belgrad, de vineri până luni, din dorința simplă de a vizita orașul și de a mă relaxa, în deja plin sezon turistic pentru mine. Mi-am propus ca în acest an, sau mai bine zis, începând din acest an, să îmi aloc timp și pentru a vizita capitalele țărilor vecine României, acolo unde încă n-am ajuns sau unde mi-a plăcut tare mult și vreau să revin. Am început la sfârșitul anului trecut cu Budapesta și Viena, continui acum cu Belgrad și lista e lungă: Bratislava, Lijubljiana, Sarajevo și altele. 

Am primit multe recomandări, am colegi sârbi de pe croazieră, am venit cu o listă plină de atracții de bifat, dar și cu o răceală zdravănă care mă face să mă mișc în reluare. Despre ce e de făcut în Belgrad, unde am stat, unde am mâncat etc, vă spun într-un articol viitor. Acum vreau să vă spun câteva chestiuni despre mult așteptata mea vizită la Muzeul Nikola Tesla.

De mulți ani sunt oarecum pasionată de Tesla, de electricitate, motoare, patent-uri ale lui și toată viața ciudațică pe care a avut-o, fiind un geniu cu mult înaintea timpurilor lui. În Varșovia aș fi vrut să stau la apartamentul decorat cu tema Nikola Tesla, așa că principalul loc pe care mi-am dorit să îl văd în Belgrad a fost Muzeul Tesla.

Muzeul este situat în centrul capitalei, aproape de Templul Sf Sava, cam la distanță de jumătate de oră de mers de zona pietonală Kneza Mihaila. Este organizat în casa în care a locuit Tesla, taxa de intrare este de 500 RSD (aproximativ 5 euro), îmsă se plătește DOAR în monedă locală, doar cash, fără card, fără valută. Și ca distracția să fie completă, nu există niciun bancomat sau vreo casă de schimb valutar în zonă. Cum a zis Sanja, prietena mea sârboaică, muzeul e de secol 21, organizarea e secolul 19. Deci, atenție la monedă dacă vreți să mergeți acolo!

De câteva ori pe zi se organizează tur în limba engleză, care începe cu un video detaliat al vieții și activității timpuri a lui Nikola Tesla, cu detalii despre familie, studii și munca din Imperiul Austro-Ungar, apoi călătoria, viața și munca din Statele Unite. Videoul de prezentare este foarte bine făcut, într-o engleză perfectă, captivant și inreresant. Iar mai apoi, un ghid al muzeului trece la partea practică, în care explică despre motorul cu inducție, primele sale forme și tot ceea ce este direct sau indirect legat de invențiile lui Tesla. Ca informație inedită, Tesla a avut peste 300 de patent-uri și invenții.

Iar mai apoi sunt experimentele care se fac cu vizitatori, simple dar foarte de efect, pe care vă invit să le vedeți în videoul de mai sus. A fost super super tare!

Ca minus al muzeului: nu sunt toalete disponibile, așa că nu doar să aveți în vedere să ajungeți cu bani sârbești, dar și fără vreo nevoie fiziologică urgentă. 🙂 Muzeul e deschid de marți până duminică, de la 9:45 la 20:00.

In acest articol


Intra in conversatie: