Screen Shot 2019-02-22 at 18.57.01

GHIDUL VERDE MICHELIN PENTRU ROMÂNIA – a doua ediție proaspăt lansată

335 0
335 0

Acum câteva zile am avut surpriza și plăcerea de-a primi la birou o vizită cu totul inedită: omulețul Michelin a venit personal să îmi aducă nou lansatul volum Ghidul Verde pentru România, care face parte din prestigioasa colecţie Michelin Guide şi continuă să ajute călătorii români iubitori de cultură şi autenticitate să-şi pregătească mai bine vacanța şi să descopere diversitatea şi bogăţia ţării lor. Cea de-a doua ediție vine după 8 ani de la publicarea primei ediții și are câteva informații noi pentru cititori și călători. 

Prima variantă a Ghidului Verde despre România a fost lansată în 2008 și scrisă în limba franceza, urmând ca în 2011 să fie tradusă în română. Foarte important de știut, România este singura țară în care ghidul este lansat în limba locală, în majoritatea țărilor europene fiind în engleză și/sau franceză.

ralu si omuletul michelin

Trebuie să recunosc că este prima oară când am în mână Ghidul Verde Michelin și în acest weekend îi voi acorda toată atenția mea, având câteva zile mai relaxate, însă la o primă răsfoire, l-am găsit foarte detaliat și interesant. Această ediție este împărțită în trei secțiuni sugestive: Să Descoperim România, Să Înțelegem România și Organizarea Călătoriei.

Să Descoperim România, prima parte, invită iubitorii de călătorie să se lase purtați prin 7 regiuni importante ale țării – București și împrejurimile sale, urcând spre Țara Românească (Valahia), urmată de Transilvania, Banat și Crișana, înaintând spre Maramureș și Moldova și coborând în Dobrogea și Delta Dunării. Fiecare regiune este atent descrisă cu detalii despre obiectivele turistice propuse de editorii Michelin, cu recomandări de cazare, restaurant, pentru toate tipurile de bugete, hărți și chiar detalii istorice, ca mai apoi, în cea de a doua parte, Să Înțelegem România, este gândită astfel încât să arate atât tainele artei și tradițiilor populare, cât și istoria țării; aici sunt prezentate repere sociale, culturale și religioase în 6 sub-capitole, de la România astăzi, la Arta și tradiții populare, la Gastronomie, Artă și cultură, Istorie și până la descrierea țării prin Natură și peisaje, iar partea a treia, Organziarea Călătoriei, oferă informații practice și foarte utile pentru planificarea în detaliu a excursiilor: acestea sunt împărțite în 4 sub-capitole relevante, despre Cum ajungem în România, ce trebuie pregătit înainte de plecare, adrese, numere de telefon, indicații utile în Practic de la A la Z și Memo la final cu recomandări ale celor mai importante evenimente din fiecare regiune, sugestii de filme, muzică și cărți.

Printre noutățile acestei a doua ediții se găsesc:

  • Valea Marei și Valea Maramureșului au primit fiecare distincția de 3 stele
  • Parcul Național Retezat a primit 2 stele
  • Castrul Porolisum a obținut 2 stele, de la o stea în prima ediție
  • Ulpia Traiana a primit 2 stele
  • Salina Turda și Cascada Bigăr, ambele nou intrate în ghid, au primit fiecare câte 2 steleMICHELIN Green Guide ROMANIA_coperta

Cu siguranță unul dintre lucrurile care vă vin în minte când e vorba despre Ghidul Michelin (fie că vorbim despre ghidul verde, fie ghidul roșu al celor mai bune restaurante din lume) sunt stelele. Acestea sunt folosite pentru a-i ajuta pe călători, iar modul de acordare fiind pentru un sit și definit după cum urmează:

GHIDURI VERZI ALE ŢĂRILOR, REGIUNILOR ŞI GHIDURI VERZI TEMATICE:

***: Merită vizitat

**: Merită o oprire

*: Interesant

Un obiectiv poate fi selectat şi descris în ghid chiar dacă nu a primit nicio stea. Obiectivele sau monumentele care nu prezintă niciun interes nu sunt menţionate.

CITY GREEN GUIDES – GHIDURILE VERZI ALE ORAŞELOR:

***: Recomandare specială

**: Recomandat

*: Interesant

Siturile sunt uşor de găsit mulţumită stelelor Michlein, care permit cititorilor să localizeze acele atracţii turistice care merită vizitate (3 stele), care merită o oprire (2 stele) sau sunt interesante (1 stea). Siturile selectate care nu au primit nicio stea sunt şi ele descrise în ghid.

Ghidul Verde Michelin este o resursă culturală completă, utilă şi uşor de folosit. Pentru fiecare destinaţie, experţii selectează, vizitează şi evaluează periodic locaţiile turistice. În acest fel, toate ariile sunt acoperite, de la cele mai recomandate monumente care trebuie văzute, până la cele mai puţin obişnuite, de la minuni naturale şi arhitecturale, până la atracţii locale, de la monumente naţionale de patrimoniu, până la destinaţii pentru plimbările de familie.

Pe baza experienţei Michelin de peste un secol în domeniul cartografiei, Ghidul Verde a elaborat propriile sale hărţi ale celor mai remarcabile obiective turistice şi culturale. Aceste hărţi oferă cititorului o viziune de ansamblu asupra lucrurilor care trebuie văzute şi făcute. În multe dintre hărţile ţărilor şi regiunilor prezentate, sunt detaliate planurile oraşelor şi cartierelor ceea ce permite vizitatorilor să se deplaseze uşor, economisind timp şi energie.

Autorii ghidurilor sunt călători împătimiţi care au, în acelaşi timp, specializări în turism şi cunoştinţe despre destinaţiile cercetate. Pentru a pregăti un ghid nou sau pentru a actualiza unul existent, doi până la cinci autori petrec mai multe săptămâni pentru a vizita zona respectivă. În timpul călătoriilor lor, pregătite cu mare atenţie, autorii vizitează şi identifică toate restaurantele şi locaţiile cu grad superior de cazare. Bazându-se pe experienţa şi cunoştinţele lor asupra zonei cercetate, aceştia selectează şi evaluează diferite locaţii punând la dispoziţia cititorilor informaţii utile pentru o călătorie cât mai plăcută.

Expertiza echipei editoriale, completată de cea a graficienilor şi cartografilor, asigură o realizare corectă din punct de vedere al culegerii datelor pentru fiecare ghid.

Ghidul Verde Michelin pentru România are 508 de pagini şi include 26 de hărţi, 92 de fotografii, peste 300 de recomandări pentru hoteluri și restaurante şi peste 500 de locuri de vizitat în Romania. Ghidul Verde Michelin pentru România a fost creat de către experţii Grupului Michelin cu sprijinul Departamentului de Cartografie a Michelin România pe o perioadă de 1 an de zile. Ghidul a fost pus în vânzare în decembrie 2018 în rețeaua de distribuţie, emag.ro, cu preţ recomandat de 50 RON+TVA.

In acest articol


Intra in conversatie: