Christamas dinner

Destinația perfectă de Crăciun?

707 0
707 0

Am avut un an foarte plin și mai ales ultimele săptămâni au fost un adevărat carusel, cu muncă, planificarea anului viitor, călătorii și, pe de altă parte, provocări în viața personală care parcă nu mai conteneau. Încă un lucru am știu cert: am un loc preferat unde vreau să fiu de Crăciun! 

Deunăzi vorbeam cu un amic ce explorează Thailanda și care și-a planificat petrecera Crăciunului la căldură și era hotărât ca anul viitor și cei ce vor veni să fie acasă de Crăciun, să aibă puțină vreme rece, să simtă miros de sarmale și să nu mai dea zilele de iarnă pe nicio destinație exotică. A decretat ferm: de Crăciun e de stat acasă!

Și asta simt și cred și eu de câțiva ani, de Crăciun e de stat acasă, indiferent ce înseamnă acest acasă, pentru că mintea și sufletul sunt obișnuite cu un anumit mediu și nici în ruptul capului nu vor să se dezvețe. Asta am experimentat-o pe propria-mi piele când, în 2015, am schimbat foaia și am petrecut Crăciunul în Mexic, la căldură, pe plajă. Îmi amintesc că eram pe 24 decembrie în Playa de Carmen, faimoasa destinație de vacanță de pe coasta Mării Caraibilor, mă uitam la oamenii îmbrăcați în tricou și pantaloni scurți și purtând căciulițe de Moș Crăciun. Sau la doamnele și domnișoarele în rochițe, pozându-se lângă brazii împodobiți și efectiv simțeam cum eram tot mai deprimată.

Faptul că nu puteam concepe să spun din suflet Merry Christmas sau Feliz Navidad, ci mi se părea că sunt într-un film sau pe un platou de filmare aproape îmi adusese lacrimi în ochi. Voiam să fiu la frig, să beau vin fiert, să mănânc sarmale și să desfac cadouri, nu să mă plimb cu o înghețată în mână. Și atunci mi-am promis în gând: toate Crăciunurile viitoare vor fi cu frig.

Christmas tree

Ceea ce sunt obișnuiți de mici este ceea ce vedem ca normalitate, indiferent că e frig, vreme ploiasă sau soare, indiferent de zona lumii de unde venim. Din 2015 și până în prezent, am vorbit cu alți călători, bloggeri, turiști de-ai mei sau prieteni și am făcut un mic studiu asupra destinației perfecte de Crăciun și toate răspunsurile au ceva în comun: amintirile din copilărie, obișnuința creată în timp și imaginea de familie la care tânjim să ne reîntoarcem în fiecare an: să fie așa cum era, să fie cu cei dragi, mâncare să aibă gustul pe care îl avea atunci demult și să fim așa cum eram.

La mine Crăciunul perfect e în Germania, cu mama și prietenii ei, cu prietenele mele, cu mâncare românească și deserturi internaționale, cu 2-3 limbi amestecate în dorința de a ne înțelege, cu mult vin fiert și multe cadouri. La voi cum e?

Sărbători cu bine vă doresc!

In acest articol


Intra in conversatie: