AtochaStation_bjaglin

Cele mai celebre gări din lume

1227 0
1227 0

Învățând pentru examenul IATA, unul dintre capitolele stufoase a fost transportul feroviar, cu tot ce înseamnă el: tabele de citit, conexiuni, trenuri de diferite feluri și transport de lux. Și evident, gări. Așa că m-am gândit să mă inspir și să fac un articol despre gările celebre din lume. Din secolul 19 și până în prezent, transportul feroviar este folosit nu doar în simple scopuri de transport de zi cu zi, ci și în călătorii de lungă durată sau vacanțe. Celebrele eurotripuri sunt una dintre preferințele tinerilor, dar și cei mai în vârstă aleg să se bucure de peisaje și să admire prin fereastră frumusețile naturii și nu numai, de pe un scaun confortabil. Ce au în comun toate trenurile? Pleacă și ajung în gări. Gări pentru care, de-a lungul timpului, arhitecții și constructorii s-au întrecut în a crea ceva impresionant, nemaivăzut, frumos, impunător. Astăzi vă prezentăm câteva dintre cele mai celebre și mai frumoase gări din lume, într-o simplă discuție la fereastră.

st-pancras-station

St. Pancras Station, Londra

Aceasta majoră atracție culturală și turistică, foarte iubită de londonezi, a fost recent modernizată pentru a putea primi trenurile europene de mare viteză. Însă motivul pentru care este admirată și cunoscută în întreaga lume sunt boltele de la ferestre și acoperisul, păstrate exact ca la momentul construcției, în 1863. Si un aspect foarte important: are cel mai lung bar de șampanie. Sursa foto.

Gare-du-Nord-Paris

Gare de Nord, Paris

Această gară istorică a fost construită în 1860 și este considerată cea mai folosită din întreaga Europă, cu peste 180 de milioane de pasageri pe an. Este celebră pentru cele peste 20 de scuplturi ce înfrumusețează fațada clădirii, iar opt dintre acestea simbolizează alte importante orașe europene unde ajung trenurile ce pleacă de aici. Sursa foto.

130512-07-amsterdam-centraal-station

Amsterdam Centraal, Amsterdam

Inaungurată în 1889, gara centrală din Amsterdam este, fără îndoială, principalul nod ferovial al Olandei, cu mai mult de 150.000 de pasageri pe zi. A fost construită pe trei insule articifiale, care se sprijină pe 8687 de piloni de lemn și metal, fixați adânc în pământul nisipos și noroios. Sursa foto.

Grand-Central-Terminal-inside

Grand Central Station, New York

Poate chiar cea mai frumoasă gară din lume, Grand Central mai deține un record: este și cea mai mare din lume în ceea ce privește numărul de peroane pe care le are și care se întind pe o suprafață de 19 hectare. A fost construită în secolul 19, iar atracția principală este zona centrală de informare și bilete, unde este recreat un cer cu stele, luna, soare și zodiac si unde există și o galerie a șoaptelor, un loc foarte romantic, unde se spune că dintr-o parte și de alta a unei bolte de intrare, se poate comunica chiar și în șoapte, căci forma de arc ajută la propagarea perfecta a sunetelor. Sursa foto.

201108-w-beautifultrainstation-antwerp_0

Central Station, Antwerp

Gara ce seamănă foarte mult cu o catedrală a fost finalizată și inaugurată în 1905, de când poartă și porecla de “catedrala de tren”. Gara este vizitată de foarte mulți turiști, are trei nivele de peroane și un centru commercial cu peste 30 de magazine de diamante. Sursa foto.

AtochaStation_bjaglin

Atocha, Madrid

Partea veche a acestei gări a fost transformată într-o grădină tropicală de 4000 de metri pătrați, cu peste 500 de specii de plante și chiar și câteva broaște țestoase. Și aceasta este o atracție turistică în sine si are mulți turiști, care pot savura în voie o cafea sau o sesiune de shopping între călătorii. Sursa foto.

Care este gara voastră preferată? A mea Grand Central, fără discuții.

In acest articol


Intra in conversatie: