ralu gateste shakshouka

#RaluGateste: Shakshouka la inceput de saptamana

3030 1
3030 1

Shakshouka sau oua marocane, micul dejun preferat al nordafricanilor a fost pentru mine, pana nu demult, un mister. Cum l-am putut rata pana acum? Sa imi fie rusine! Important e insa ca l-am descoperit chiar si mai tarziu, tot mai bine decat niciodata si nu ma mai pot satura. Dar inainte de reteta, hai sa va povestesc o intamplare amuzanta. 

Sa fie vreo 3 saptamani de cand am iesit, intr-o vineri, la un brunch de inceput de weekend cu o prietena wedding planner cu care am tot vrut sa ma vad, insa n-am apucat. Asa ca prima ocazie pe care am gasit-o, am convenit s-o folosim si ne-am dus la un local de breakfast&brunch simpatic, din Dorobanti, pline de energie si buna dispozitie, sa vorbim de calatorii, munca, planuri si sa ne bucuram de mancare delicioasa. Eu, putin racita si cu o voce ragusita, am ales shakshouka, insa fiindu-mi greu sa pronunt, am spus simplu „Vreau oua marocane.”, la care chelnerul – am descris situatia pe FB, asa ca ma voi repeta – cu o atitudine de cel putin ministru al culturii, mi-a aruncat o privire dezgustata de atata lipsa de nestiinta si mi-a zis scurt „Noi nu avem asa ceva!”, la care i-am replicat „Ba da. Shakshouka. Doar ca mi-era greu efectiv sa pronunt.”, iar el continuand, ma ia cu superioritate: „Acelea sunt niste oua speciale cu rosii si ardei, in sos.”, iar eu, deja deranjata, imi las rabdarea sa plece si ii spun: „Exact. Sunt oua marocane. Adica shakshouka. Vreau o portie”, gen #haipa. Au fost bune, ce-i drept, dar parca nu mai vreau sa trec pe acolo, ca m-am simtit mai prost decat la vreun examen foarte greu din studentie. Asa ca am zis ca invat sa le fac si gata, le zic cum vreau, le mananc cum vreau.

Sunt la Cluj in timp ce scriu si Mimi, prietena mea draga, mi-a facut o surpriza dis-de-dimineata si m-a invatat sa fac shakshouka. E simplu, delicios, fabulos! Am inceput saptamana cu niste papile gustative super fericite!

INGREDIENTE:

  • 4 oua
  • 1 ardei capia
  • 1 rosie mare
  • 1 conserva pulpa de rosii
  • 1 ceapa alba mica
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 jumatate lingurita de chilli
  • 1 lingurita cumin
  • 1 lingurita patrunjel proaspat
  • sare si piper cayenne

Mod de preparare:

Se taie marunt ceapa si se caleste intr-o lingurita de ulei de masline, apoi se adauga ardeiul capia taiat marunt. Dupa ce ceapa capata o culoare aurie, se adauga rosiile, se amesteca de cateva ori si apoi se toarna conserva de pulpa de rosii. Se presara chilli, cumin, sare si piper cayenne si se lasa sa fiarba apr. 15 min, dupa care se sparg ouala si continutul se pune deasupra, exact la ca oua ochiuri. Se acopera cu un capac si se lasa inca apr. 10 min, pana ouale prin contur si apoi, in functie de preferinta, sa mai lasa 1-2 minute pentru oua mai moi, 5-6 pentru oua mai tari. Se presara patrunjelul deasupra si e gata de savurat.

Va recomand sa aveti langa fie paine prajita, fie lipie mangaiata de niste hummus proaspat. Cu asa inceput, saptamana va fi una senzationala, garantez!

Pofta buna!

In acest articol


Intra in conversatie:

  • Grigoras Mihaela

    Super ! Deja mi-e pofta, sigur fac si eu reteta zilele acestea !