bardot_1698518c

Piele bronzata – de unde, de cand, de ce?

2398 0
2398 0

Zilele trecute imi exprimam bucuria de a avea pentru prima data un „bronz sanatos” cu adevarat si povesteam cum de-a lungul anilor din adolescenta, am incercat sa „iau” tot soarele si m-am ales cu arsuri zdravene. De unde a aparut ideea unui corp cat mai bronzat? Pai va spun eu, are legatura cu domeniul meu, al calatoriilor. 

Am o piele foarte alba, sensibila si pe care nu am prea respectat-o in perioada adolescentei si in prima parte a anilor cu 2 în fata. Mereu am vrut sa fiu bronzata si am incercat sa iau „tot soarele” si cam de fiecare data, s-a lasat cu arsuri si culoare de rac. 🦀 Eh.. in ultimii doi ani (am auzit ca intelepciunea da semne timide de prezenta dupa 25) am dedicat timp unui research personal despre importanta protectiei pielii impotriva soarelui, despre cat de importanta este crema cu SPF adaptat pielii si care sunt efectele. Pot sa ma laud deja ca anul acesta, soarele nu ma mai ia prin surprindere: SPF50 pe fata de fiecare data cand ies din casa, SPF30 pe corp, picioare, brate. Zilnic, nu doar cand stau la piscină. Consecințaa: pielea nu mai sufera, nu mai arat ca scoasa din cuptor, iar eu ma simt mai bine, mai atragatoare.

Dar, cred eu, chestiunea e mai profunda de atat, ba chiar foarte interesanta. Sigur, ma felicit ca am inceput sa am un bronz sanatos, insa daca analizez preferinta pe care o am pentru un bronz cat mai accentuat, nu pot sa nu ma intreb de unde si de cand a aparut. Eu cred ca majoritate preferintelor noastre sunt influentate de tendintele locale sau mondiale si deciziile pe care le luam sunt, intr-o mare masura, dictate de altii. Asa ca am inceput sa fac putin research si am gasit un articol despre un studiu facut de niste psihologi, pentru a explica legatura dintre atractivitate fizica si bronz, iar argumentele si rezultatele sunt cam asa: aproximativ o treime din cei chestionati se considera mai atragatori atunci cand sunt bronzati, pe cand doar 5% considera ca devin neatragatori pentru sexul opus dupa ce au stat la soare. Bronzul in cantitati decente este, astazi, un simbol al bunastarii financiare si statului social, transmite ideea unei vieti mangaiate de razele soarelui in vacante exotice, a unei persoane fericite, relaxate, pe cand un bronz extrem devine ridicol.

Daca astazi, in partea vestica a lumii, este un simbol al bunastarii, acum aproximativ o suta de ani, pielea alba era cea care transmitea acelasi mesaj. Turismul a aparut si s-a dezvoltat in Europa, mai exact pe Coasta de Azur in prima faza si era pe atunci – a doua jumatate a secolului 19 – o activitate privilegiu – doar englezii foarte bogati isi permiteau sa petreaca iernile blande si cu temperaturi pozitive in partea de sud a Frantei. La inceput, au fost motive de sanatate care i-au deteminat, apoi a fost vacanta si fuga de vremea neprietenoasa din insulele britanice, iar mai apoi, petrecerile si viata de belle epoque. Vacanta si expunerea la soarele bland se intamplau iarna, iar pielea era protejata cat mai mult. Ba chiar, intrarea in hoteluri era in partea opusa marii, in partea de nord, pentru a oferi umbra constanta, iar soarele nu ii deranja pe oaspeti, majoritatea optand pentru vederea spre partea umbrita a hotelului. Exemplul cel mai graitor este celebrul Hotel Negresco (facut de Henri Alexandru Negrescu), a carui intrare grandioasa e prin spate, intrarea celebra din zilele noastre fiind folosita initial doar de personal.

Ce si cand s-a schimbat?

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, creste clasa muncitoare din intreaga lume, industia si tehnologia incep sa infloreasca, programul de munca dintr-un an stabileste perioada de vacanta, iar americanii sunt primii care incep sa calatoreasca si vara. Franta se conformeaza si o pune pe Brigitte Bardot pe plaja, cel mai des la Cannes, imbracata sumar si dornica de bronz, iar usor usor, pielea tot mai bronzata devine un simbol al frumusetii, al atractivitatii, o dorinta tot mai in crestere pentru femeile din intreaga lume. Si de atunci, cam asa a ramas.

Sursa foto.

In acest articol


Intra in conversatie: