Start editia a 70-a a Festivalului de la Cannes – curiozitati, istoric, atractii turistice

2773 0
2773 0

Pe 17 mai, adica ieri, a inceput cea de-a 70-a editie a Festivalului de film de la Cannes, editie importanta atat ca numar mare de ani si editii pe care i-a adunat evenimentul, dar si prin fastuozitatea a ceea ce se va intampla acolo in urmatoarele zile. Anul acesta, presedintele juriului este Pedro Almodovar, iar maestra de ceremonii este Monica Belucci, motive deja suficiente pentru a lua parte, macar cu gandul, la eveniment, nu-i asa? Eu am fost acolo exact acum o saptamana, am aflat lucruri inedite pe care vi le voi impartasi imediat si am facut o mica analiza a destinatiei turistice Cannes. 

Dupa premiile Oscar (a caror pregatire am vazut-o pe viu anul acesta), Festivalul de film de la Cannes este al doilea cel mai celebru eveniment care celebreaza cinematografia in lume, care are in spate o poveste foarte interesanta. Prima editie ar fi trebuit sa aiba loc in 1939, pe 1 septembrie, iar primul maestru de ceremonie ar fi trebuit sa fie Louis Lumiere. Spun ar fi trebuit de doua ori pentru ca exact in ziua in care totul era planuit sa inceapa, a inceput de fapt Al Doilea Razboi Mondial. Va supun la un mic exercitiu de imaginatie – pe 1 septembrie 1939 Cannes-ul era plin de celebrietati: actori, regizori, scenaristi etc, blocati de un razboi despre care credeau ca va tine o saptamana sau maxim doua si care au ramas in asteptare zi dupa zi, sperand si crezand ca evenimentul, totusi, va avea loc. Nu s-a intamplat asta decat la sfarsitul razboiului, in 1947, cand este organizat, din nou, pentru prima oara, festivalul.Palatul Festivalului poarta numele lui Louis Lumiere, in onoarea celui care, asa cum am zis, ar fi trebuit sa fie primul maestru de ceremonie.

Mergand putin mai inapoi in poveste, la momentul sfarsitului aniilor ’30, Festivalul de Film de la Venetia era cel mai celebru al Europei, frecventat de toata spuma filmului international, iar ideea organizarii unul asemenea festival le vine si francezilor, pentru a atrage turisti, in special in alte orase decat Parisul. Ministerul Culturii din Franta se ocupa de proiect, sunt cateva orase nominalizate pentru a fi loc de organizare a festivalului – Cannes si Biarritz printre favorite, din simplul motiv al luxului ce le caracteriza, acestea fiind si in prima jumatate a secolului 20 o optiune a oamenilor cu resurse financiare foarte bogate. Decizia este in favoarea Coastei de Azur si se trece la treaba.

Prima editie a fost organizata in Casinoul din Cannes, acolo unde se organizeaza multe altele pana la construirea Palatului Festivalului in 1982, editie ce a adus un succes neasteptat si incasari foarte mari pentru Cannes. Organizatorii festivalului de la Venetia nu au fost tocmai incantati de aceasta oarecere copiere a evenimentului, dar in ideea pacii dintre Franta si Italia si a bunei colaborari internationale de dupa razboi, se decide ca intr-un an sa fie organziat la Cannes, in urmatorul la Venetia si tot asa. Totul minunat, doar ca banii surveniti din eveniment au fost mult mai importanti pentru administratia orasului francez, asa ca in 1948 se decide incalcarea intelegerii dintre Franta si Italia si preluarea de catre primaria din Cannes a tuturor cheltuielilor de organizare ale festivalului, si astfel evenimentul devine independent, iar organizarea are loc in fiecare an, de 70 de ani incoace.

Festivalul de film este carte de vizita cea mai valoroasa a micului oras cochet si luxos al Rivierei Franceze, motivul pentru care atat de multi turisti vin sa il viziteze. Aeroportul Nice-Cote d’Azur este al doilea cel mai folosit din Franta, dupa Paris Charles de Gaulle, iar in timpul festivalului, precum si in timpul Grand Prix-ului de la Monaco, aterizarile avioanelor private este de 3 ori mai mare decat a avioanelor de linie.

Cannes-ul este o definitie a luxului si elegantei, dar si o celebrare a filmului, insa orasul inseamna mai mult decat atat. Am fost surpinsa de povestea satului pescaresc si constructia Suquet (orasul vechi al Cannes-ului, care inseamna „deal” in dialectul provensal), de cetatea veche cu biserica de stil gotic provensal Notre Dame de l’Esperance, strazile inguste si pline de flori, magazinasele cu haine din dantele facute de masa sau bijuterii, galeriile de arta, muzeul orasului vechi, piata principala de alimente si flori sau cafenelele in care iti poti pierde ore in sir bucurandu-te de briza. Portul din Cannes este, evident, unul dintre cele mai scumpe din lume, iar stationarea unei ambarcatiuni poate ajunge si pana la 2000 de euro pe zi.

Important de stiut este ca plaja din Cannes, cea care se desfasoara de-a lungul bulevardului Croisette (apropo, numele Croisette vine de la crucea care a fost amplasata in portul vechi, numit azi Palm beach, cruce la care se inchinau si se rugau prizonierii care urmau sa fie dusi la puscaria din Insula Sfanta Margarita) este o plaja cu nisip, nu pietre ca cea din Nisa. De asemenea, din Nisa se poate ajunge cu trenul, iar o calatorie dus-intors costa apr. 15 euro.

Un ultim detaliu despre Cannes si Festivalul de film – simbolul orasului este frunza de palmier si de aceea premiul cel mare al festivalului este Palm d’Or, iar cinematografia romana a avut un singur laureat al premiului cel mare, Cristian Mungiu cu filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, alaturi de multe alte premii, la diferite alte categorii. Am gasit o lista aici care m-a facut sa ma simt mandra.

Si o concluzie proprie: Cannes-ul trebuie vizitat macar odata in viata, caci are de toate: vreme frumoasa, mare, plaja, magazine de toate felurile, cazari de toate categoriile, poveste si istorie, eveniment important si oameni frumosi. Ghida mea din Cannes imi spunea ca toti turistii ei vor sa ajunga la Cannes intai si intai si abia apoi vor sa vada altceva din zone Rivierei franceze, iar cateodata asteptarile nu le sunt egalate, fiind usor dezamagiti. Eu n-am fost dezamagita, ba din contra, mi-a facut placere sa fiu acolo.

In acest articol


Intra in conversatie: