miel toscan cu sos de rosii si mamaliga

#RaluGateste: Sarbatori romanesti, mancare internationala. Cum ma pregatesc de Paste in Germania?

932 0
932 0

Este al doilea Paste pe care il petrec in afara tarii si cu un grup international de oameni dragi, dupa cel din Valencia, in 2013. De obicei Craciunul este asa, in Germania, la mama, alaturi de prietenii ei germani, francezi, greci si romani, dar in acest an sunt si mai norocoasa:ambele sarbatori crestine importante le petrec aici. Mama este si mai norocoasa, eu voi gati. In continuare va spun cum ma pregatesc.

Pasiunea pentru gatit am mostenit-o de la tata si am incercat s-o imbunatatesc cat mai mult si sa descopar preparate noi, sa gust arome din diferite zone ale lumii, sa invat secrete de la cei mai buni si sa imi fac tot felul de placeri culinare. Iar Pastele este, fara indoiala, un moment important al anului, atunci cand se aduna familia si prietenii la masa (cu noroc, toti la aceeasi masa) si cand am ocazia sa imi “fac de cap” intr-un mod cat mai gustos.

Mie imi place sa gatesc, sa fac deserturi, sa ma documentez, sa ma inspire si sa experimentez, iar zilele acestea ale Saptamanii Mari au fost ideale: am avut cateva ore de cursuri si apoi am trecut la treaba in bucatarie. Meniul meu de Paste contine: salata de Boeuf (pe care o prepar doar de Craciun si de Paste, asa cum am invatat de la strabunica mea si, desi nu e vreo mare stiinta, fiecare legume taiata marunt ma duce inapoi in copilarie si imi reda bucuria acelui moment), carne de miel – o reteta speciala, despre care va detaliez mai jos, Malabi (desert libanez pe care l-am invatat de la Chef Joseph Hadad si care a devenit preferatul meu), cozonac si banana bread, tot ca un desert, dar mai simplu, mai usor. Anul acesta n-am mai vopsit oua, le-am cumparat gata colorate.

Carnea de miel. Trebuie sa recunosc ca nu sunt o fana prea mare a carnii de miel si nu imi prea place modul traditional in care se gateste la noi, deseori zic ca miroase ciudat, asa ca o data sau de doua ori pe an este media consumului meu. Insa am invatat un lucru in calatoriile mele: perseverenta si deschidere catre nou. Asa ca i-am mai dat o sansa mielului sa ma incante si a cam reusit. Unul dintre preparatele care m-a surprins a fost un miel marocan cu sos de menta, iar anul trecut mi-am propus sa incerc sa pregatesc retete cat mai diverse, cu ingrediente si influente diferite fata de ceea ce sunt obosnuita. Si primul pas a fost facut, la Paste trecut am pregatit un miel cu smochine, gulii, praj si pere, asezonate cu anason si ienibahar. Aici puteti gasi reteta pe care am “furat-o” de la Chef Joseph Hadad. Trebuie sa recunosc ca a fost foarte apreciat de invitatii mei!

Anul acesta m-am mutat geografic in Toscana si m-am lasat influentata de produsele Cirio, cu multa istorie si tradite in spate si un gust extraordinar. Povestea Cirio incepe in 1856 cu Francesco Cirio care la doar 14 ani a pus bazele unei companii ce comercializa fructe si legume, iar mai tarziu a aplicat tehnica conservarii legumelor sale. Gust autentic italian, atmosfera de vacanta, calitate si inca ceva: produsele Cirio sunt gandite in jurul familiei. care se reuneste in jurul mesei pentru a se bucura de preparate. Exact ca si atmosfera pe care o am eu in Germania de fiecare data, la Sarbatori.

Asadar, am gatit un miel toscan cu tomate si mamaliga, urmand o reteta clasica aflata in calatoriile mele, care imbina gustul mielului cu cel al tomatelor si rozmarinului si maslinelor negre, la care am folosit Pulpa de rosii Cirio. Un altfel de preparat pentru Paste.

ingrediente miel toscan cirio

Timp de preparare: 10 minute, Timp de gatire: 25 minute, Portii: 4

Ingrediente:

  • 4 linguri ulei de masline
  • 4 cotlete de miel
  • 2 catei de usturoi curatati si taiati marunt
  • 1 cutie de 400g Pulpa de rosii Cirio
  • 100 ml vin alb
  • 1 lingura de rozmarin proaspat
  • 100g mamaliga
  • 2 lunguri de cimbru taiat mare
  • 50g masline negre, taiate mari
  • ulei de masline

Mod de preparare:

Am incalzit 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie mare. Am adaugat mielul si am gatit la foc puternic cate un minut pe fiecare parte. Apoi am dat focul pe mediu si am adaugat usturoiul si le-am mai lasat inca un minut. Intre timp, mi-a pornit alarma de incendiu :).

Am adaugat rosiile, vinul, rozmarinul si am asezonat cu sare si piper si le-am lasat sa fiarba cam 15 minute, pana mielul era deja bine gatit.

In acelasi timp, am pregatit mamaliga, apoi am adaugat peste uleiul de masline, cimbru si maslinele.

Mod de prezentare:

Am intins mamaliga pe o farfurie si peste am pus sosul de tomate si mielul. Tadaaam!

miel toscan cu rosii si mamaliga

Sper ca si invitatii mei sa aprecieze acest deliciu italian si sa le deschid apetitul pentru calatorii catre Italia. Mancarea, vinul bun si deserturile sunt, de cele mai multe ori, factori decisive in alegera unei destinatii noi. Pe mine produsele Cirio m-a convins, inca o data, ca gustul autentic italian este unic, dar m-au si “provocat” sa pregatesc si singurica retete care mai de care mai interesante.

Pofta buna! Paste fericit!

In acest articol


Intra in conversatie: