Parada Sfantului Patrick la New York (video)

1753 0
1753 0

Sunt la New York, pregatesc un proiect nou pentru dragul meu blog, filmez si fac poze 🙂 si dincolo de asta, ma bucur foarte tare de tot ceea ce am ocazia sa fac aici, in aceasta perioada. Ieri, 17 martie, am fost la Parada Sfantului Patrick – da, da, cel irlandez – si a fost o experienta pe care nu o voi putea uita.

5 ore de parada, ba vant, ba soare, va nori, aproximativ 2 milioane de oameni pe trotuare, veniti sa vada si ei parada, ca si mine, mult verde, mult alcool la „purtator” si distractie generala. Chiar daca a fost enooooorm de multa lume, chiar daca a fost imbulzeala si simteam ca lesin, de cateva ori sau efectiv nu mai puteam respira, totul a decurd foarte bine. A fost distractie generala!

Raluca Muresan NYC Sf Patrick

Ziua Sfantului Patrick, protectorul irlandezilor, este sarbatorita pe 17 martie, ziua in care sfantul a murit, dar este comemorata si ziua in care, oficial, a fost adus crestinismul in insula. Sarbatoarea include parade si festivitati si este considerata o celebrare a mostenirii culturale irlandeze, desi mancatul si bautul excesive practicate in aceasta zi de cei mai patrioti irlandezi sau de cei doar solidari cu irlandezii nu s-ar mai integra tocmai la mostenire culturala.

Culoarea verde, atat de prezenta in hainele si accesorile purtate in ziua Sfantului Patrick este culoarea primului steag irlandez, iar trifoiul este simbolul acestei zile. Se spune ca a fost folosit pentru explicarea Sfintei Treimi.

Parada Sfantului Patrick este eveniment important al lunii martie, in diferite colturi ale lumii, iar la New York are loc chiar cea mai mare parada din lume. Aproximativ 2 km si jumatate sunt marsaluiti de diferite orchestre scolare, pompieri, politie, gruprui culturale si sociale care au sau au avut legatura cu comunitatea irlandeza de aici si peste 2 milioane de oameni asista la eveniment, de pe trotuare. Parada are loc pe 5th avenue si are o istorie de peste 250 de ani, fiind organizata in fiecare an.

Raluca Muresan Sf Patrick NYC 2

In acest articol


Intra in conversatie: