hanul lui manuc

Hanul lui Manuc

3381 0
3381 0

In acesta dimineata, imi voi bea cafeaua la recent deschisul Starbucks Hanul lui Manuc si voi avea acolo o sedinta de strategie, alaturi de echipa mea. (Ce sobru suna asta! 🙂 ) Dar pentru ca imi place mult acesta cladire – Hanul lui Manuc, dar si pentru ca parte a jobului meu este sa spun povesti frumoase, atunci cand prezint un loc, un monument sau cand vorbesc de istorie sau fie ce anecdote, astazi m-am gandit sa va spun ceea ce stiu eu despre cea mai veche cladire a Bucurestiului.

Hanul Manuc (sau Hanul lui Manuc), este cea mai veche cladire încă funcțională din Centrul vechi al Bucurestiului, important obiectiv turistic şi monumet istoric. Întemeietorul său, Manuc Bei (Manuc Mirzaian sau Manuc Mirzaiam), s-a născut în 1769 la Rusciuk. În vremea sultanului Mustafa al IV-lea obţine demnităţile de dragoman şi bei, vine in Țara Românescă în 1806 și este silit să se stabilească aici, din pricini legate de războiul ruso-turc. În același an începe și construcția hanului, arhitectura sa fiind destul de inovativă, deoarece Manuc dorea ca hanul său să nu aibă alura de fortăreaţă a celor din secolul al XVIII-lea.

Arhitectura exactă a hanului în configuraţia sa iniţială nu se cunoaşte, însă, din descrierile de la începutul secolului al XIX-lea reiese că la subsol se aflau 15 pivniţe boltite, la parter existau 23 de prăvălii, două saloane mari, zece magazii, camere de servitori, bucătării şi un tunel în care încăpeau cam 500 de persoane. Etajul dispunea de 107 odăi, cele mai multe folosite pentru oaspeţi. În curtea interioară exista o cafenea şi o mică grădină cu fântână arteziană.

La mijlocul secolului al XIX-lea stabilimentul este vândut de mai multe ori, iar in 1862 proprietar devene Lambru Vasilescu. Acesta investeşte în reparaţia clădirii şi îi schimbă numele în „Marele Hotel Dacia” („Grand Hotel de la Dacie”). Acesta dispunea acum de două săli mari, care în curând au început să fie folosite pentru petreceri ale lumii bune a Capitalei şi pentru diferite evenimente mondene.
Începând cu iarna anului 1878 în aceste săli au început să fie organizate spectacole de teatru, de iluzionist sau baluri mascate.

Clădirea este, în prezent, proprietate privată și adăpostește Manuc Bistro, Starbucks, restaurantul Manuc, un salon voievodal, o sala a hanului destinata evenimentelor, iar pe vreme buna te poti aseza in cerdac ori in gradina hanului. Se zvonește că, în aproximativ 2 ani, vechiul han se va transforma în hotel.

inspiratie info: http://www.hanulluimanuc.ro/istoric/

sursa foto:http://www.x-tremeradio.ro/10-cladiri-istorice-din-bucuresti/11923

In acest articol


Intra in conversatie: