Toamna, in Delta

1640 0
1640 0


De cand am inceput sa lucrez ca ghid, am fost des in Delta Dunarii: incepand din aprilie si pana la sfarsit de octombrie, am incercat sa le explic turistilor cat mai bine despre formarea deltei, despre cele mai vechi referinte istoriografice, despre cele peste 300 de specii de pasari si despre diferite caracteristici ale lor. 

Am incercat sa fiu atenta la fiecare pasare si s-o recunosc cat mai repede, incat sa le-o pot arata si astfel toti sa fie multumiti, am povestit de Dunare si cele 10 tari prin care trece de la izvor si pana la varsare, despre capitale, despre povesti si opere de arta sau literatura inspirate de acest Amazon al Europei.

In acele cateva ore de vizitare, am fost atenta la program, la capitan, la fiecare turist in parte, la vreme, la vant, la pasari, la corturile pescarilor si casele lipovenilor. Am dat informatii, am glumit, am povestit despre ritualuri de imperechiere sau despre fidelitate, despre mitul sacrificiului, legat de pelicani si multe multe altele. Trebuie sa fiu si entertainer, nu-i asa?

delta2

In toate acele dati mi-am facut treaba bine, insa am uitat sa iau o pauza, de 5-10 sau 15 minute, sa respir adanc si doar sa contemplez minunatia care se intindea in jurul meu. Am uitat sa deschid ochii.

Saptamana care a trecut am avut din nou o vizita in Delta, iar de data asta, eu am fost turistul. Eu am deschis ochii, am tacut, am simtit vantul rece ce contrasta cu razele de soare. Am admirat verdele si noile culori de toamna, cormoranii ramasi pe la noi, dar si o egreta cenusie. M-am relaxat. M-am bucurat.

In acest articol


Intra in conversatie: