image

Hola, Tenerife!

2445 4
2445 4

„Hola, Tenerife! Abia astept sa te cunosc!”

Cam asta imi spuneam in minte acum 10 zile, atunci cand stateam la coada, gata sa ies din avionul charter Tarom, dupa ce aterizasem pe Tenerife Sud, aeroportul Reina Sofia, alaturi de un grup de 24 de persoane carora le-am fost ghid insotitor. Cu totii asteptam cu nerabdare sa vedem insula care ne era destinatia pentru vacanta ce tocmai incepea.

Zborul a durat aproape 6 ore, a fost direct și toate formalitățile de control au trecut repede. La fel și transferul de la aeroport la hotel. De această dată, hotelul ales a fost în Los Cristianos, zona de sud a insulei, acea zonă construită in anii ’60 și apoi mult dezvoltată, cu scopuri clare de exploatare turistică.

image

Tenerife este cea mai mare dintre cele 7 insule locuite din Arhipelagul Insulelor Canare, dintr-un total de 13, celelalte 6 fiind prea mici pentru a avea populație. Deși populația insulei număra aproximativ 9000 de locuitori, anual vin aici aproximativ 5 milioane de turisti,. Trebuie să vă mărturisesc, am avut un ghid local excepțional, Jose Ramon, care mi-a dat cele mai bune informații, mi-a răspuns la toate întrebările și căruia i-am promis că îi voi fi și eu ghid, la rândul meu, atunci când va veni în România. Tot el mi-a spus și că în Insulele Canare sunt aproape 8700 de românii rezidenți, printre ultimii ca număr, pe lista străinilor ce locuiesc aici. În topul listei sunt nemții, britanicii și scandinavii.

Capitala insulelor este la Santa Cruz de Tenerife, care se află în insula pe care am vizitat-o, în partea de nord. O diferență enormă, între nordul și sudul insulei Tenerife este reprezentata de clima și vegetație: dacă în partea de sud este secetoasă, cu soare mult și fără ploi, foarte bună pentru vacanțele de SSS (sun+sea+sand), partea de nord are ploi multe si pământ bun pentru agricultură. Zona de nord este cea locuită din timpuri vechi, din perioada poporului băștinaș – guanches – dinaintea cuceririlor spaniole.

Guanches sunt cei care au dat și numele insulei – Tenerife – care însemnă „fii ai lui Teide”. Teide este muntele ce tronează in insula, de origine vulcanică, vârful acestuia – Pico del Teide – fiind cel mai înalt aparținând întregii Spanii, 3718 m. Eu am urcat până la 2300 m, dar în zilele următoare vă voi detalia despre vizita la Parcul Național Teide.

Originea vulcanică a insulelor le face speciale – mă refer la cele șapte ce aparțin Arhipelagului Canar, adică Tenerife, Gran Canaria, La Gomera, Fuerteventura, El Hiero, Lanzarote, La Palma, iar relieful creat în urmă erupțiilor este de-a dreptul spectaculos.

Dar să mă întorc la vacanță și la plajă… Căci acela mi-a fost primul gând când am ajuns acolo. Plajele naturale sunt puține, cu nisip negru, de origine vulcanică, nu organică, iar cele amenajate au nisip adus din Sahara, căci Tenerife se află mai aproape de coasta de vest a Africii – apr. 200 km, decât de Spania, de care aparține administrativ, apr. 1500 km.

image

Începând cu plaja Los Cristianos și continuând înspre vest către, Las Vistas, Las Troyas, Las Americas, toate plajele sunt curate, foarte bine întreținute, cu indicatoare, toalete, dușuri, șezlonguri și umbreluțe care costă aproximativ 5 euro, nisip foarte fin și o apă caldă, cristalină și foarte curată. Apa avea în jur de 28 de grade în fiecare zi, iar valurile nu erau mari. Eu, care nu știu (încă) să înot, am intrat in apa zi de zi fără teamă.

image

Hotelurile au piscine cu apă încălzită, care ajunge la 30 de grade pe toată perioada anului, iar temperatura în insulă nu scade sub 20 de grade, având ceea ce se numește „primăvară etern”. De asemenea, nu urcă peste 30 de grade, însă soarele este puternic și foarte bun pentru bronzare.

Ralucalatoresteintenerife

Am fost în Tenerife 8 zile, m-am plimbat, m-am bronzat, am vizitat, am mâncat și m-am bucurat de o destinație nouă și abia aștept să vi le povestesc pe toate.

#ralucalatoresteintenerife

In acest articol


Intra in conversatie:

 • Adi

  Insula are doar 9000 locuitori?

  • Raluca

   Da, doar 9000 de rezidenti permanenti, care au domiciliu stabil acolo si locuiesc pe tot parcursul unui an intreg.

   • Adi

    Iti recomand sa intri pe site-ul primariei (santacruzdetenerife.es) si sa rectifici 🙂

    • Raluca

     Mea culpa, am „papat” un 0. Acusica rectific!