thumb132414

In vizita la Palatul Borgia din Gandia

2584 0
2584 0

Amintirile sunt cele care ne raman, din orice loc pe care il vizitam, dupa oricare experienta traita si ele constituie cea mai mare bogatie a noastra. Mi s-a facut dor de mare, de Spania si de lunile traite acolo. Recent am citit inca o cartea de-a lui Elif Shafak (o sa va povesesc despre pasiunea mea cea noua pentru opera scriitoarei de origine turca) si mi-a ramas in minte un citat: „Fiecare iubire si prietenie adevarata e povestea unei prefaceri neasteptate. Daca suntem aceeasi oameni inainte si dupa ce am iubit, inseamna ca n-am iubit destul”. As mai adauga si calatoriile, alaturi de iubire si prietenie. De aceea, simt ca mi-am lasat o parte din suflet in fiecare loc prin care am trecut, dar am primit alte lucruri in schimb.

M-am mai gandit si la ceea ce imi umplea timpul, acum un an: serialul „The Borgias”. Atunci cand s-a terminat, am fost sa vizitez Palatul Borgia din Gandia, caci originea vestitei familii a fost acolo, membrii fiind duci de Gandia. Asa ca voi reposta articolul scris imediat dupa vizita si sper sa va placa.

palatulborgia1

palatulborgia3

Desi mai am o singura zi aici, in Spania, nu ma pot abtine sa nu scriu sa va povestesc despre vizita pe care am facut-o astazi la Palatul Ducal Borja (sau Borgia), din Gandia. Am asteptat cam mult pentru acesta vizita, am amanat mult momentul in care sa merg sa fiu turist si nu student pentru cateva ore, insa nu m-am lasat. Daca ma credeti, acum cateva nopti, am visat ca eram in Bucuresti si regretam tare ca nu am apucat sa vad palatul si imi spuneam ca nu voi mai avea curand ocazia sa mai vizitez Gandia. Asa ca, am fost in vizita.

Veti spune ca da, tocmai acum m-a apucat interesul pentru istoria Spaniei si a familiei Borja (in italian Borgia) tocmai acum, cu serialul omonim. Partial, aveti dreptate. Dar doar partial. Am fost tare mandra s-o vad pe Ana Ularu intr-unul din episoade si asa am inceput sa ma uit (am si terminat toate sezoanele), insa pasiunea pentru istorie am avut-o dintotdeauna, mai ales pentru cea medievala. Asa ca tot ce tine de Europa secolelor 15-17, Renastere, influenta religiei catolice, luptele si controversele familiilor conducatoare ma tine in “priza”. Si, da, seriale gen The BorgiasThe Tudors, iar acum, nou descoperitul Isabel sunt un drog. Si aproape de fiecare data, stau si ma gandesc cat de misto ar fi s-avem si noi astfel de seriale, cu teme istorice. Cine stie, poate candva vom avea.

Dar acum sa va spun cate ceva despre Palatul Ducal.

La inceputul secolului al 14-lea, Palatul Ducal al familiei Borja a servit drept resedinta unor membri remarcabili ai coroanei de Aragon, pana cand, in 1485, a fost achizitionat de cunoscuta familie Borja, devenind astfel casa ducilor de Gandia.

Duci Borja de Gandia au fost 11 in total, insa cei mai cunoscuti raman Alfonso, devenit Papa Calixt al III-leaRodrigo, devenit si el Papa, avand numele deAlexandru al VI-lea, copiii naturali ai acestuia JuanCesare si Lucrezia, dar si poate cel mai important membru, Francisco, canonizat de Biserica Catolica.

palatulborgia3

Numele Borja vine de la satul aragonez din care provin acestia.

Palatul Ducal Borja din Gandia (Palacio Ducal de los Borja) este casa natala a Sfantului San Francisco de Borja, care a fost un preot spaniol canonizat. Partea cea mai veche a edificiului dateaza din secolul al XV-lea, dar aceasta a fost restaurata si transormata in sanctuar de catre Iezuiti. Palatul are 2 porti: una gotica si una in stil renascentist. Interiorul adaposteste niste saloane magnifice printre care si Galeria Aurie, in stil baroc si cea a Coroanelor. Palatul Ducal se afla in apropiere de primarie iar fatada sa principala este realizata din caramizi. (sursa)

Dupa ce moare al unsprezecelea duce si nu are descendenta, la mijlocul secolului al 18-lea si dupa ce trece in proprietatea mai multor persoane, palatul ramane abandonat pret de aproape un secol, fiind mai apoi achizitionat de Compania lui Iisus (iezuiti) in 1890, deoarece a fost casa natala a Sfantului Francisco, al patrulea duce de Gandia si al treilea General al Ordinii Iezuitilor.

palatulborgia4palatulborgia5

palatulborgia6

Ceea ce m-a frapat in aceste incaperi este tavanul Salonului Glorificarii (Salon de la Glorificacion), pictat de Gaspar de la Huerta, reprezentand canonizarea lui Francisco de Borgia, iar legatura dintre cer si pamant este prezentata a fi facuta prin intermediul virtutilor pe care le reprezinta membrii de seama ai familiei Borgia, cei doi papi, Calixt al III-lea si Alexandru al VI-lea.

1024px-Gaspar_de_la_huerta

*parte a picturii de pe tavan
(sursa)

palatulborgia7

Podeaua – elemente ceramica valenciene, reprezentand cele patru elemente primordiale: focul, aerul, apa si pamantul, dispuse concentric.

palatulborgia8Galeria aurita

palatulborgia9

palatulborgia10Capela neogotica

palatulborgia11 IMG_2538 IMG_2524palatulborgia12Palatulborgia13Curtea palatului

ralucamuresan

Si un mic selfie de final.

 

 

 

In acest articol


Intra in conversatie: