fbpx

100 de ani Brancusi in New York

3116 1
3116 1

Daca ma veti intreba ce imi place sa fac cel mai mult la New York, cu siguranta raspunsul va fi despre muzee de arta. Imi plac, ma relaxeaza si imi ofera placerea de a descoperi lucruri frumoase, in esenta lor pura. Atunci cand am aflat ca in perioada in care urma sa fiu la New York era deschisa o expozitie care il celebra pe Brancusi si arta lui, am fost foarte foarte fericita.

ralucalaroreste brancusi

In 1913, Brancusi ajungea la New York, unde avea sa expuna cinci piese la Armory Show, pentru prima oara. Dupa 100 de ani, galeria Paul Kasmin a organizat o expozitie solo pentru a-i onora, pe Brancusi si lumna lui.

IMG_5887

Cele cinci capodopere expuse sunt Head, Mademoiselle Pogany II, The Newborn, Sleeping Muse II si Fish. Am ales sa le scriu in engleza deoarece nu sunt sigura de numele oficial in romana si nu as vrea sa gresesc.

Without the Americans, I would not have been able to produce all this or even to have existed“, spunea Constantin Brancusi pentru New York Times in 1955 cand Solomon R. Guggenheim Museum ii celebra munca prin expozitie retrospectiva.

A doua retrospectiva la Guggenheum a ajut loc in 1969. MoMA (Museum of Modern Art) a inclus operele lui Brancusi in mai mult de zece expozitii intre 1934 si 1957, insa a durat pana in 1967 ca un muzeu francez sa ii dedice un spectacol lui Brancusi (Tribut lui Brancusi, Musée National d’Art Moderne in Paris) si abia in 1995 a fost deschida o expozitie completa in tara sa adoptiva, la Centrul Pompidou.

IMG_5894

Pentru mai multe informatii, detalii, video etc  http://www.paulkasmingallery.com

 

In this article


Join the Conversation